Loverholic robotronic

Loverholic robotronic – En reportagebok om k-pop, fans och Sydkorea

Sensommaren 2012 slår Psys låt Gangnam Style ner som en bomb. Låten och den tillhörande hästdansen hörs och syns överallt. Mot slutet av året blir musikvideon den mest visade någonsin i Youtubes historia när den överstiger den magiska miljardgränsen. Psy blir kallad sensation, geni och plåga. Men varifrån kommer egentligen den asiatiske mannen som dansar lustigt och sjunger på ett främmande språk? I svensk media kallas genren han tillhör, så kallad k-pop, för planetens hetaste musikgenre men få verkar veta vad det egentligen är.

Vi upptäckte k-pop 2008. Då hade vi ingen aning om i vilken grad den sydkoreanska popen skulle förändra våra liv. Hur vi skulle bli en del av en enorm världsomspännande subkultur. Hur det skulle mana oss att bo sju månader i ett land på andra sidan jordklotet. Lära känna fans från världens alla hörn, köa i timmar i vinterkyla och stekhetta, dansa inför 30 000 människor på World Cup Stadium i Seoul… Allt för våra unga idolers skull. På scenen som omger Psy är han som småbarnspappa i trettioårsåldern nämligen något av ett undantag. K-popstjärnorna är i regel unga, vackra och skönsjungande medlemmar i tjej- eller pojkband.

Loverholic robotronic är en populärkulturell reportagebok. Den handlar om en miljardindustri som i hög hastighet växer sig större och mäktigare för var dag som går. Om en smart nöjesbransch med färgsprakande och oändliga möjligheter men också med svårhanterliga baksidor.

Det är en bok om idoler som drillas i år på nöjesbolag i sång, dans, agerande, charm och främmande språk – allt för att bli de ultimata idolerna. Ett reportage om fansen som dyrkar dem, tjejer och killar i åldrarna tio till sextio år. Om landet som står i centrum för våra drömmar, ibland så pass starkt att vi bosätter oss där. Om hård arbetsmoral, utbredd plastikkirurgi, fluffig gullighetskultur och homoerotisk fanfiction. Men framför allt en bok om stora känslor och gemenskap. 

Boken publicerades hösten 2013.

Vill du köpa Loverholic robotronic? Mejla oss på dancingonourown@gmail.com för info om inbunden bok eller beställ som e-bok här.

Annons

5 kommentarer till Loverholic robotronic

 1. Maria Herngren skriver:

  Den här boken ser jag fram emot!

 2. Pingback: Loverholic robotronic - HALLYU.SE | HALLYU.SE

 3. Pingback: TILLBAKA + spellista | Dancing On Our Own

 4. Pingback: AKF » AKF:s årsmöte och Seollalfirande 1:e februari 2014

 5. :) skriver:

  Har boken, älskar den ❤ Omslaget är jätte fint också, så det blir ett plus i kanten
  Att det finns en ordlista längst bak och bilder är toppen.

Det är inte möjligt att kommentera det här inlägget

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s