Sex dagar i Tokyo

Om jag berättar att jag bott i Seoul är mångas spontana följdfråga inte en om staden eller koreansk kultur utan: Japan då, har du varit i Tokyo? Det kan verka märkligt irrelevant, som taget ur luften, men händer för ofta för att vara en slump. Hittills har jag artigt svarat något i stil med: Nej, jag är mer intresserad av Sydkorea. Eller: Nej, men Tokyo står högt upp på listan av platser jag vill besöka. Lite beroende av vilket humör jag är på.

Nu misstänker jag dock att de flesta av de där samtalen istället kommer sluta med att jag artigt beskriver mina första intryck av Tokyo. Jag och Elin har nämligen varit där och jag misstänker att våra sex dagar i Tokyo, där stora delar av tiden bestod av möten om idolkultur och koreansk populärkultur i Japan, för många kommer vara betydligt intressantare än våra snart nio månader i Seoul. Eller få kommer att fråga om mötena utan undra hur vi uppfattade Tokyo. Var allt väldigt dyrt? Högteknologiskt? Coolt? 

Men saken är ju den att jag efter sex dagar vet väldigt lite om Tokyo. De första dagarna gjorde också tanken på de framtida frågorna att jag inte såg något alls. Eller rättare sagt: jag kunde omöjligt se Tokyo utan att tänka på Seoul. Omedvetet började jag jämföra tills alla mina intryck blev en tävling där jag redan innan bestämt att staden som folk orättvist förknippade med Tokyo var den självklara vinnaren. Snart började också varje sak jag uppskattade kännas som ett svek mot Seoul. Det var skönt att folk inte glodde lika mycket på mig, att jag kunde smälta in i människomassor, och genast måste jag förklara för mig själv varför jag ändå gillade stämningen i Seoul bättre. Jag tyckte neonskyltarna var fina men inte FINARE ÄN I SEOUL. Jag uppskattade att folk hade så personlig klädstil men det var ändå något lite mer magiskt över modet i Seoul osv.

De sista dagarna insåg jag som tur var vad jag höll på med. Att Seoul automatiskt leder till en fråga om Tokyo för många gjorde att mina första intryck höll på att förvandlas till frågor om varför jag gillade Seoul så himla mycket. Jag hade inte ens varit i Tokyo i tre dagar innan jag, istället för att uppskatta eller fundera ut vad jag faktiskt gillade med staden, försökte luska ut vad det var som saknades. Vad var det Seoul hade som saknades i Tokyo? Varför kändes det trots alla fördelar inte lika magiskt? VAD ÄR DET MED SEOUL?

Jag hade förvandlats till någon som gick in i försvarsställning för något som inte ens behöver försvaras, någon som lät andras dumma frågor ta ifrån mig upplevelsen av en stad. Det kan låta fånigt självklart så här i efterhand men jag kan ju faktiskt gilla Seoul och ändå uppskatta Tokyo. De behöver inte ställas mot varandra. Det finns också alldeles för mycket jag uppskattade i Tokyo, för mycket jag tror att jag på sikt skulle kunna gilla, för att låta min resa bli en jämförelses som utgår från min kärlek till Seoul.

Mitt intryck av Tokyo var alltså, med andra ord, väldigt bra.

4vykort P1040459vykort16vykort5vykort17dancingonour 2vykort12

 /Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Oro, Sydkorea och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sex dagar i Tokyo

  1. Patrik_k skriver:

    Det är ganska naturligt att jämföra de två länderna och städerna, för Japan och Korea har mycket gemensamt. Det är ganska tydligt att Korean har sneglat ganska mycket på Japan när de utvecklat sitt eget land inom både industri och kultur. Jag kollar mycket dramer från både Korea och Japan, så det är svårt att inte sitta och jämföra dem. De är liknar varandra i uppbyggnad, men ändå har de detaljer som skiljer sig åt och de betonar olika saker, och det kan man nog säga om det mesta när man jämför de två länderna. De liknar varandra mycket, men är ändå olika.

    Att Japan och Tokyo är det folk känner till och undrar över är ändå ganska naturligt. Japan har historiskt sätt haft så mycket större påverkan och tagit så mycket större plats i världen än Syd Korea som egentligen först i slutet av 90-talet tagit språnget och blivit ett modernt och utvecklat land. Japanska produkter, kultur och symboler är också så mycket mer sprid i världen genom film m.m. Det är lätt att komma på saker med kopplingar till Japan som många i världen skulle känna igen, Toyota, Sushi, Nintendo, Sony, Ninja, Samuraj, Manga m.m. Syd Korea?… mm…. Samsung och Hyundai, fast frågan är hur många som vet att de är koreanska. Så det är ju inte konstigt folk är mer bekant med Japan och Tokyo.

    Som du säger, man kan gilla båda samtidigt utan att behöva bestämma sig att något är bättre än det andra. Fast vi vet ju att kpop är bättre än jpop 😉

  2. Elsa skriver:

    Vad intressant att höra Tokyo’s intryck från en K-poppares perspektiv. Jag själv har planerat att besöka Tokyo nästa år och har bara hört massor om Tokyo från Manga/anime fan, vilket inte blir det samma eftersom jag inte är så inne i det. Jag hade funderingar på att åka till Seoul istället just på grund utav mitt K-pop intresse. Men har nu valt Tokyo (också för att jag inte har en vän som är lika intresserad av K-pop och vill lägga några tusen för att åka till Seoul…) istället eftersom det är som du säger, man är mer bekant med Japan. Seoul är ändå på en 2:a plats på min att-resa-till lista, så det blir väl Seoul efter Tokyo, jag måste ju åka se hur vackra de där neonskyltarna är!

Kommentarer är stängda.