Vad är det med Seoul?

Ibland känns det som om jag ska börja gråta när det kommer över mig. Det drar och sliter i bröstet likt ett starkt abstinensbesvär som bara blir värre och värre ju närmare det efterlängtade kommer: staden som aldrig sover, Seoul. Jag har väldigt svårt att sätta fingret på vad det är som är så speciellt men en sak är säker JAG SAKNAR DEN.

Det startade för många år sedan med k-pop men min saknad handlar inte längre om k-pop, det handlar om en plats. K-pop är något som jag har förälskat mig i och som är ständigt närvarande i mitt liv men det enda jag behöver för att fylla behovet är en dator och Internet. Det jag saknar är något annat. Det jag saknar är väldigt specifikt och samtidigt ospecifikt. Det handlar om hur det känns att gå på gatorna, i bergsområdena mitt i staden eller längs Hanfloden sent på kvällarna när ljusen från höghusen blänker i det mörka vattnet. Det handlar om hur människorna klär sig, hur maten smakar och klangen i språket man pratar, men när jag försöker förklara vad kärnan i allt det där är blir det intetsägande.

Det är som andra platser jag bott på: hur beskriver man känslan av Stockholm, Malmö, New York eller Västerås? Jag skulle kunna beskriva Västerås som en trygg och samtidigt nervös industristad som längtar efter mer (i Västerås bygger befolkningen moderna bostäder med stora fönster nära Mälaren och förändrar långsamt stadsbilden och känslan) eller New York som en metropol där intryck trängs med varandra och känslan av att vad som helst kan hända hänger över de slitna gatorna (i New York får jag för mig att alla kan hitta någonstans att känna sig hemma, ingen behöver vara en exotisk främling). Men beskrivningarna skulle inte vara rättvisa alls då allting är så mycket mer komplext (i New York finns enorma klyftor mellan olika områden, det är jag med min bakgrund som inte känner utanförskap i de delar jag valt att vistas). Det jag beskriver förklarar inte heller saknaden efter bekanta lukter och vyer eller hur relevanta fysiska platser kan vara i livet.

Och när jag ska beskriva Seoul blir det ännu svårare, jag kan inte hitta några formuleringar alls utan kvar blir bara en stark känsla. Om jag vill vara storslagen kanske jag skulle kunna kalla Seoul MITT LIVS (komplexa) KÄRLEK, men det var egentligen inte alls det jag ville säga. Den mycket subjektiva känslan säger egentligen ingenting alls om staden och jag ville ju förklara för er.

Varför framkallar Seoul kärlekskänslor hos mig?

VAD ÄR DET MED SEOUL?

Jag vet inte, men jag kan inte vänta tills vi landar./Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Spazz, Sydkorea och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är det med Seoul?

  1. Patrik_k skriver:

    Jag har ju aldrig varit i Seoul och kan bara bedöma den utifrån det man sett på film och annat, men jag faktiskt staden inte känns så där jätterolig 😛 Inte direkt man får en ”wow” känsla av den. Jämför jag med till t.ex. Tokyo så känns Tokyo mycket mer ”wow”. Men det skulle ändå vara roligt att besöka Seoul någon gång, och man upplever säkert staden annorlunda på plats.

  2. Angel skriver:

    Mycket intressant blogg ni har! Blev både förtjust och förvånad att hitta några i min egen ålder som älskar k-pop och Seoul lika mycket som jag.
    Det stämmer det du skriver. Jag känner igen mig i vartenda ord! Vad är det med Seoul? Jag var bara där en vecka för 2 år sedan, men Seoul har stannat kvar i mitt hjärta för alltid! Känslan går verkligen inte att beskriva, det kändes som att vara HEMMA (fast inte i Sverige) -utan…MER hemma haha! Som sagt, jättesvårt att beskriva. Bodde i Barcelona ett tag och det var samma där, staden har en känsla som inte går att beskriva, bara något underbart man saknar och vill tillbaka till! ❤

Kommentarer är stängda.