Unfollow

Först tvekade jag. Sedan tog jag ett djupt andetag och tryckte på minustecknet ”unfollow”, och sedan igen, ”unfollow”. Det fanns inga andra alternativ. En av de viktigaste reglerna på Tumblr är nämligen solidaritet. Det finns inte en chans att jag följer bloggar som hånar andra fans, som tar tillfället i akt att sparka på dem som redan ligger ner och som inte inser att vi alla är ganska lika i vår idolkärlek oavsett om den cirklar kring en korean, amerikan eller svensk. Eller förresten, inte bara i vår idolkärlek utan alltid. Jag vill inte heller följa dem som inte inser att vi alla är ganska lika i vår kärlek oavsett om den cirklar kring en fru, pojkvän eller idol. Kärlek är alltid skört och på många sätt skrämmande. Människor gör varandra besvikna hela tiden, så fungerar vår samtid. Vi höjer upp varandra på piedestaler som vi sedan faller från likt någon nutida både komplex och vacker rit.

”All jokes aside, Justin Bieber is a piece of shit” skrev Seth Rogen på sin Twitter och på Tumblr har citatet blivit till olika inlägg som rebloggats minst 60 000 gånger. Och jag blir fruktansvärt besviken. Inte på Seth Rogen eller Justin Bieber. Seth Rogen har jag ingen direkt relation till och även om jag gillar Justin Biebers musik har jag aldrig höjt honom till skyarna på andra sätt (dessutom har det varit tydligt ett tag att han är på väg ner i något destruktivt). Nej, jag blir besviken på mitt k-popfandom. Ett fandom som vet hur skandaler känns, hur det hugger i hjärtat när våra idoler gör saker som vi själva inte står för, när de är idioter. Jag minns själv hur det kändes när jag insåg att Jaejoong en gång fällts för att ha kört rattfull. Jag minns också hur det kändes när det kom fram gamla ljudfiler där han slår på och svär åt påflugna stalking-fans (min relation till Jaejoong kommer nog i ärlighetens namn aldrig bli sig lik efter det). De flesta k-popfans har varit med om liknande besvikelser. De flesta av oss har också varit med om att folk skrattat åt våra idoler och våra känslor gentemot dem, hånat dem och kallat oss idioter. 

K-popfans vet hur det är när folk inte tar idolkärlek på allvar och därför borde vi tänka längre än gemene man när det gäller Beliebers. Även om vi anser att Justin Bieber är en idiot borde vi inte reblogga Seth Rogen. Men fans gör det, hela tiden. De gillar och sprider hån och hårda ord. Ett k-popfan som jag avföljde rebloggade också ett suddigt foto av unga kvinnor som står i en hjärtformation. En enda hård tagg gav hen bilden: ”arrest them”. Fotot är taget utanför polisstationen där Justin Bieber satt häktad för att ha kört bil, full och hög. Det visar fans som var där för att visa sitt stöd. 

Kärlek är alltid komplext. Kanske behöver människor den som mest när de mår som sämst, när de faller från piedestaler och resten av världen fördömer dem. Eller kanske är det egentligen bättre att vi också lämnar dem, för vår egen och deras skull, jag vet inte. Men jag vet säkert att jag inte orkar se fans håna varandras kärlek. Det räcker med alla andra som bara väntat på chansen att få ösa elaka skämt över ännu en fallen flickidol och hans patetiska fans. Därför avföljde jag alla som hånade Beliebers och Justin, hur fina bilder eller smarta inlägg de än skrev i vanliga fall. Jag vet också att jag (trots att Justin kanske kan anses vara en idiot) log när ett k-popfan som aldrig skriver om Justin Bieber i vanliga fall taggade en bild av honom med ”king of pop”. Jag tolkar det som en solidaritetshandling för Beliebers. /Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.