G.R.8 nr 11

Elin: Jag ska vara helt ärlig. Första gången jag hörde den här låten och såg videon skrattade jag rakt ut. Inte inledningsvis men vid cirka 0,47. Spontant rakt ut. Då handlade det om ett riktigt wtf-moment. Kommer ihåg att jag och Johanna på allvar vek oss dubbla av skratt och undrade HUR man tänkt där egentligen. Vändningen är så otroligt bisarr på så många nivåer. Kommer ihåg att jag tänkte: men det här går ju inte, vem kommer vilja lyssna på det här egentligen? Nu vet jag att jag, till exempel, ville lyssna på det här. Mycket. Och att det där sticket också gör låten mycket roligare, mer spännande och något som står ut. Det är så märkligt och på flera sätt positivt att han är medlemmen i Big Bang som jag är minst intresserad av men vars sologrejer jag lyssnar (nästan) mest på. Att han även i år slog ut några av de andra, mer kända och för många kreddigare, medlemmarna från topp 15 och själv knep 11:e platsen. Jag skulle kunna lyssna på 2,16-2,30 hur många gånger som helst. Det är små saker, som hur han drar ut på orden… Man kan ju också undra vad det är med mig och hamrande pianon egentligen. 

 

Johanna: Om man söker lite på internet hittar man snart en mängd tolkningsmöjligheter av den här låten och musikvideon till. Jag kommer på mig själv att fnysa åt de flesta. Jag har nämligen mina egna idéer och nu vet jag att många kommer ruska på huvudet och det får ni gärna göra, olika människor tänker olika om innehåll (och ännu mer olika när det dessutom finns olika engelska översättningar av låten). En Coup d’etat har vad jag förstått ungefär samma betydelse som en kupp, ett plötsligt försök av en liten grupp att störta den rådande makten. Låten börjar med ett prat på engelska om någon typ av revolution, att den sker inom oss och är här nu. Sedan fortsätter det med att G-Dragon på blandad koreanska och engelska berättar om olika ganska coola saker som han är, bland annat enligt populära översättningar: ”Gorilla that steals girls heart”. När jag lyssnar på den här låten och tittar på videon tänker jag att det handlar om en potentiell Coup d’etat som sker genom en flickidol, G-Dragon. ”The song starts I’m the tagger.” Det är dock lite diffust vad den vill rent politiskt men för mig handlar Coup d’etat om populärkulturs potential överlag. Ibland misstänker jag också att G-Dragon i låten (precis som A Pink med gulliga uttryck i No No No) väljer att leka runt med olika revolutionära (och även amerikanska) uttryck men egentligen inte har någon annan mening bakom det, ingen politisk agenda eller djupare avsikt. Oavsett vad, är det här en väldigt bra låt som liksom No No No säger mycket om vår samtid:

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till G.R.8 nr 11

  1. Pingback: G.R.8 nr 9 | Dancing On Our Own

Kommentarer är stängda.