Den första k-popgruppen någonsin till Sverige!

vixx-on-and-on-2

Det sydkoreanska pojkbandet VIXX kommer till Sverige! De ska uppträda på Oscarsteatern i Stockholm och för de flesta svenskar är det inget att höja ögonbrynen över. Det är inget de hoppar upp och ner i soffan och skriker sig hesa för. Inget de lägger undan sina sista sparade slantar för och nervigt väntar att få biljetterna till. Men det gör inte nyheten mindre revolutionerande eller storslagen. De finns personer som gjort allt det där och mer därtill när de hörde den. Det finns de som gråtit av lycka. Gemene man har bara inte förstått hur episkt det är än. De har inte lärt sig att ge plats för k-pop och briljanta pojkband i sina hjärtan, än.

Den 2 november blir VIXX den första k-popartisten någonsin att uppträda i Sverige, ja den första någonsin i Skandinavien vad jag vet. Våra vänner på Kpop Nonstop har jobbat hårt hela sommaren och sensommaren för att få till showcasen. De har förhandlat medan de kastats mellan tvivel och hopp. Vi har känt till att det har varit på gång ett tag men ändå känns det helt ofattbart för mig. En k-popartist ska uppträda i Sverige, i Stockholm, här. Just nu visas Galenskaparna & After Shaves 30-års show på Oscarsteatern, det är kontexten. Fattar ni!? Den 2 november kommer teatern fyllas av k-popfans, över 750 personer har tackat ja på facebook. Det är så mäktigt.

VIXX är inte mitt favoritband men det gör inget. Det är del av scenen mitt liv kretsat runt de senaste åren, en scen som jag älskat sönder och samman men ändå inte kan sluta fascineras av. Jag har också lyssnat en del på VIXX singlar Hyde och On and On och registrerat att gruppen är väldigt duktiga live. Folk jag följer på tumblr lägger upp bilder på dem med spazziga kommentarer. De är ett band på uppgång, ett av de bättre som debuterat de senaste två åren i Sydkorea. Jag har också över en månad på mig att sätta mig in i bandet, hitta favoritlåt, favoritmedlem, favoritpairing och liknande. Allt för att göra upplevelsen så bra som möjligt…

Det kan ju inte bli annat än episkt. För mig känns det lite som om olika världar långsamt rört sig närmare varandra och VIXX i Sverige är en explosion där allting möts: mitt och Elins egna fandom, våra nära k-popvänner, k-popfandomet på internet, våra upplevelser i Sydkorea, svenska k-popfans, idoler vi sett live, resor vi gjort i Europa för k-pops skull, vårt arbete med boken, alla andra som bestämt sig för att jobba med k-pop på olika sätt, möten, möjligheter och drömmar. Det är som om det bara är lite konstigt att min syster förra veckan åkte till Seoul för att studera koreanska ett halvår och hamnade på samma flyg som vår kompis Anna (som nog kan räknas som en av Sveriges första k-popfans) och hennes man Haseok. Sverige, Sydkorea och k-pop allting hör nära ihop. Och världen känns, mindre är inte rätt ord utan, annorlunda.

Tack K-pop Nonstop för ert hårda arbete.

/Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Spazz och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.