As Long As You Love Me

Det här inlägget är skrivet i ren ilska, vill ni läsa något mer sansat om samma ämne rekommenderar vi den här texten av Gunilla Brodej eller det här blogginlägget av Mia, det här av Hanna Fahl eller Rebecka Hedström (kommentarerna kan ni undvika om ni inte vill bli inspirerade till en text typ nedan). Inläggen/artiklarna är samtliga, till skillnad från det här, noggrant formulerade. Det här är nämligen första gången vi verkligen låter det brista på den här bloggen. Efter Justin Biebers konserter i Sverige kunde vi inte annat. Vi konstaterar följande:

*Att själv gilla flickidoler och tycka att det är jobbigt när andra klankar ner på dem är inte en garant för att inte klanka ner på andras idoler. Eller att själv vara degraderad är inte en garant för att inte degradera andra.
*Att många fler än vi trodde tycker att det är så där FRUKTANSVÄRT roligt när tjejer gråter. Åh vad roligt det är!
*Att många fler än vi trodde tycker att det är så där FRUKTANSVÄRT pinsamt när tjejer gråter. Åh vad pinsamt det är!
*Att många fler än vi trodde tycker att det är så där FRUKTANSVÄRT roligt när tjejer skriker. Åh vad roligt det är!
*Att många fler än vi trodde tycker att det är så där FRUKTANSVÄRT pinsamt när tjejer skriker. Åh vad pinsamt det är!
*Att väldigt många tyckte att det var en kul grej att dela ett klipp på sociala medier där ett gäng grabbar höhö-skrattar, slår sig för bröstet och nedvärderar unga tjejer.
*Att väldigt få såg det roligaste i ”prank”-videon där de här grabbarna trodde att de lurade fansen: att de faktiskt misslyckades. Väldigt få fans verkade tro att det där faktiskt var Justin Bieber. Hade de trott det hade de skrikit högre. 

*Att NRJ och programledarna på Vakna är otroligt chicka och trevliga personer. ”Man måste kunna skämta om allt.” I princip VARJE gång man läser den frasen handlar det om ”komiker” som gjort sig roliga på andras bekostnad. Det är ju så förbannat roligt att förnedra andra människor – ta för i helvete inte ifrån mig att få människor att känna sig små och värdelösa.
*Svenska recensenter är uppenbarligen bättre än danska även om de har svårt att hålla sig från lätt nedvärderande beskrivningar av unga tjejer. Hur ofta läser man en recensioner av säg, klassisk musik eller electro, som mest handlar om fansens beteende?
*Danskarna lärde oss ett nytt ord som uppenbarligen är vad gemene näthatare/kulturdegraderare i Sverige letar efter när de pratar om flickidoler: tøsedreng (i Sverige nöjer de sig med ”bög” eller ”flicka” eftersom det är det värsta man kan vara i hela världen och därmed skällsord. Haha, ni ska nog se att Justin visar sig vara flicka snart! Haha, snart får vi se honom komma ut ur garderoben! HA! Som sagt, flicka och bög, de två värsta sakerna man kan vara i hela världen ).
*Att vi är fruktansvärt besvikna över att vi inte gick på konserten som måste ha varit bland det bästa någonsin. Att som flickidol genomgående få treor betyder nämligen i regel att det egentligen borde vara en femma. Recensenter brukar aldrig hålla tillbaka med minustecken och ettor när det gäller flickidoler, aldrig. Däremot kan de inte få en femma, antagligen finns det regler mot det. Darin har ibland fått hyllande recensioner typ: ”OMG, Darin är verkligen Sveriges främsta och duktigaste artist och det visade han verkligen i kväll! Konserten får en trea.”
*Det är fortfarande skrämmande få som reflekterar över vad de faktiskt gör när de nedvärderar Justin Bieber och hans fans. Eller flickidoler överlag. Det skulle räcka att tänka ett enda varv till för att se det. Ett enda.

Avslutningsvis kommer här en dialog som en av oss förde med en bekant nyligen:
– Vadå, gillar du Justin Bieber. HAHA! Wooooooo! HAHAHAHA! Justin Bieber, pinigt, haha, eller? HA!
– Nej, jag tycker att det är jättebra musik. Varför skulle det vara pinsamt att gilla Justin Bieber?
– Eh, hm… OJ, jag vet inte. Hm…. Justin Bieber är bara någon man ska skratta åt liksom, det bara är så.
– ………….

/Elin och Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till As Long As You Love Me

 1. Patrik_k skriver:

  Blir väl dödad för det här, men det jag har svårast för när det gäller idoler som t.ex. Bieber, är att tjejerna inte är ärliga och erkänner att största anledningen (90 %) till deras idoldyrkan är de tycker att han är jävligt snygg. För jag har väldigt svårt att tro att de tycker han muski är så otroligt bra, för enligt min mening är det ingen märkvärdigt bra med den. Om de är ärliga och erkänner det så tycker jag det är okej.

  • dancingonourown skriver:

   Som du kanske förstått så är vi av ganska motsatt åsikt. Jag tror att om en annan grupp människor än just unga tjejer skulle gilla Justins musik skulle recensenter bedöma den annorlunda och mindre dömande. Men vad man gillar beror ju alltid på tycke, smak och känslor musik framkallar hos olika människor. Jag själv följer inte Justin som ett fan men han är en av de artister jag lyssnar mest på, men så är jag också i övrigt förtjust i välproducerad pop och r&b, typ k-pop och artister som Beyonce och Justin Timberlake.
   /Johanna

   • Patrik_k skriver:

    Jag tvivlar inte att det finns dem som tycker hans musik är bra, men tvivlar på att det är den största anledningen till hans storthet bland de yngre tjejerna. Fast jag kan ju ha fel och det är bara en fördom jag har, kan vara svårt att vara objektiv och bedöma musiken om man redan från börjat har en lätt negativ syn på artistens personlighet m.m.

  • Elin skriver:

   Det finns säkerligen de som följer Bieber pga hans utseende, det gör det i kpop också, men att majoriteten av fansen skulle väga hans utseende över hans musik finner jag väldigt tvivelaktigt. Jag finner dessutom att Biebers fans är väldigt ärliga om varför de gillar honom. Det är sällan en enda sak som är avgörande varför man började gilla och fortsätta gilla en artist. Ja han är snygg, men det går inte att förneka att han är grym på att sjunga.

   När det kommer till kritan så har alla olika musiksmak och vad en person finner hemskt finner en annan helt underbar. Det samma gäller även utseende. Vad som är det problematiska i det hela är inte bara att Bieber avfärdas som bristfällig av folk som troligen aldrig lyssnat igenom en hel låt av honom och hans fans klassas som hysteriska, men även att unga tjejers intressen och passioner behandlas som om det är helt naturligt att det kan förlöjligas över, att deras värde är mindre än andra. Dra bara parallellen till fotboll (en av artiklarna som det länkas till gör det). Är det inte lika stor ”hysteri” där då? nej där kallas det passion, men bara för att det handlar om tjejer och tonåringar så är det plötsligt något hysteriskt…

   Jag personligen har verkligen älskat denna vecka. Den energi och positivet som dessa fantastiska fans har fört med sig till Stockholm city har varit underbar, och jag ser i deras entusiasm mycket min egen passion för kpop och de band jag följer. Att höra Sofia gråta som hon gjorde i Vakna med NRJ var fruktansvärt… vad de gjorde var elakt, hjärtlöst och mobbning och det värsta är att så många skrattar bort det. som om det inte vore något…

   • Patrik_k skriver:

    Ja, att driva och offentligt förlöjliga tjejerna är ju inte snyggt gjort, har själv inte hört och sett inslagen, men har läst rubrikerna och förstått ungefär vad det gick ut på. Jag håller med om att gilla en artist/grupp är en mix av både gillar musiken, deras personlighet och och kanske deras utseende. Jag lyssnar t.ex. mest på kvinnliga kpop grupper och jag hymlar inte med att om de är snygg är inte ett minus direkt, sedan har jag alltid fördragit kvinnliga sångröster framöver manliga i de flesta fall.

    Biebers låtar håller hög kvalite, det är bara att hålla med om. Fast jag tycker däremot att hans sång inte mycket att hurra över. Jag skulle nog gillat låtarna mer om det var en sångar med en tyngre sångröst som gjorde dem, t.ex. Usher eller R Kelly som sångare. Det är därför jag är lite förbryllad över hans populäritet, för jag tycker inte alls hans sång är speciellt stark.

  • Tina skriver:

   Okej, först och främst håller jag med Elin och Johanna om att jag tror att det till stor del handlar om musiken. Sen vill jag även tillägga att det väl sällan är så enkelt som att en artist bara är snygg när man gillar en artist inte uteslutande för hens musiks skull utan också för själva artistens skull. De flesta av de musikälskare jag känner som gillar exempelvis Morrissey, som är en artist som man ”ska” gilla, gillar honom och hans musik visserligen till stor del på grund av musiken men också för det som han symboliserar, hans utseende, dans och liv. Samma med till exempel Bowie eller Joy Division.- visst är det musiken men också de som gör musiken. Skillnaden är att sådana artister och band har en annan status.

 2. Pingback: Nej, det var inte roligt! - HALLYU.SE | HALLYU.SE

Kommentarer är stängda.