Flick- och pojkvänner

Jag gillar att para ihop olika idoler. Granska hur de förhåller sig till varandra i olika videor eller nämner varandra i tacktal på skivor och liknande. Sätta ihop det med skvaller från någon som kallar sig insider (men som jag aldrig vet om den ljuger eller inte) eller någon riktig välskriven fanfic. Lediga kvällar kan jag fundera runt vem som är ihop med f(x) Victoria egentligen. Stämmer det att hon först dejtade Changmin men numera är ihop med Kyuhyun? Eller har det varit Changmin hela tiden? Eller Kyuhyun? Eller är de bara ett kompisgäng? Kanske är de alla ihop med andra kända eller okända personer. För att inte tala om Yunho. Föredrar han killar? Eller är han ihop med någon i sitt tjejgäng, typ BoA eller Park Soo Jin? Eller sin stylist? Det verkar som om han är kär just nu. Om han är kär i en kille kan han väl omöjligt vara öppen med det inom SM? Eller kanske är nöjesindustrin mer öppen än den allmänna opinionen i Sydkorea? Och hur är det med ryktet om Myungsoo och Krystal egentligen? Bottnar det i fans drömmar om hur två av de snyggaste idolerna faller för varandra? Eller? Det verkar trots allt skvaller vara i princip omöjligt att hitta bra fancams där de interagerar med varandra.

När jag fått en fix runt ett par jag kan inte sluta leta information. Men skulle typ Changmin gå ut och berätta att han verkligen var ihop med Victoria skulle jag, även om jag gärna fantiserar om dem som par, långt ifrån jubla. Grejen med att para ihop olika k-popidoler är att spekulera och drömma. Det är som fanfiction. Jag vill kunna para ihop alla med alla, helst olika i olika sammanhang och aldrig säkert få något bekräftat.

När IU la upp en bild på sin privata Twitter där hon poserade i pyjamas bredvid en till synes barbröstad Eunhyuk kom därför min egen reaktion som en överraskning. De två idolerna låg i en säng eller möjligtvis soffa. Bilden såg väldigt privat ut. Två osminkade personer som yrvakna tog ett kort tillsammans för att föreviga stunden och min spontana reaktion var ren glädje. Jag tänkte: Det är inte sant? Det är klart det är sant! Det är väldigt sannolikt att IU och Eunhyuk spenderat natten eller morgonen tillsammans.

Jag tror att min reaktion handlade om många olika saker som idén om dem som par, en förändrad mindre pryd bild av Koreas little sister IU och att ingen av dem är min känsligaste favoritartist. Men allra mest handlade det nog om ett av mina stora orosmoment när det gäller idoler. Jag oroar mig över att särskilt unga idoler är kontrollerade och hårt hållna av sina bolag. Den här bilden sa något annat. Bara idén att IU av misstag råkade posta fotot på sin Twitter. Det borde betyda att IU har full kontroll över den. Det är ingen manager eller liknade som kontrollerar vad hon postar utan hon kan säga vad hon vill. För att inte tala om innehållet. Det bör betyda att hon kan spendera tid osminkad med en barbröstad Eunhyuk på en säng eller soffa om hon vill. Jag skrattade lyckligt. I mitt huvud blev bilden ett tecken på att idoler kan sova ihop med någon de är kära i och oftast utan att fansen får reda på det.

Det är nämligen den andra orsaken till att jag inte säkert vill veta vem som dejtar vem, idolernas rätt till privatliv. I IU och Eunhyuks fall gillar jag att de inte går ut och berättar att de är ett par efter händelsen. Det ger alla inblandade mer spelrum. Vem vet, kanske stämmer hennes bolags tillsynes väldigt märkliga förklaring om att hon var sjuk och Eunhyuk kom på besök. Vi kan i vilket fall välja att tro på den om vi vill. Eller så kan vi välja att tro att bilden av någon anledning är iscensatt. Vad som helst kan ha hänt som inte behöver vara den fanfic som uppstår i våra huvuden när vi väljer att tro att de hånglat. De enda som säkert vet vad som hände när bilden togs är antagligen IU och Eunhyuk.

Doojoon från Beast sa ganska nyligen på tal om flickvänner: ”I’m not going to make it known to public when I have a girlfriend. I have a job, which makes me share enough of my private life with public. I don’t think I need to share more of it.” Precis så tänker jag också. Vad har vi för rätt att veta? Att vara offentligt kär kanske inte är så hemskt men tänk alla gånger förhållanden tar slut. Jag önskar ingen idol obehaget att göra slut med fans och allmänhetens frågande och dömande blickar på sig. Och vad fyller det för funktion för oss att veta? Att komma närmare dem? För mig är den ultimata idolen någon att projicera drömmar på. Jag är osäker på hur nära jag egentligen vill komma. Insyn i vem de hånglar med är absolut för nära, eller i alla fall nära på fel sätt. Doojoon fortsatte också intervjun: ”Idol stars’ having a relationship could have a massive impact on teenagers, and sometimes that could be negative to them.”

Det här med att projicera drömmar handlar naturligtvis inte bara om att jag ska kunna para ihop idoler med varandra till höger och vänster. En idol är någon att skapa olika typer av fantasier och känslor inför och en av de största och viktigaste är förälskelse. Många är kära i sina idoler och jag gillar att de oftast har rätt att vara det utan inblandning av flick- och pojkvänner på k-popscenen. Det är som om nöjesindustrin till skillnad från den i Sverige eller USA på allvar förstått hur viktiga och verkliga känslorna är. Och även om många internationella fans inte verkar hålla med utan längtar efter flera offentliga par önskar jag att idoler ska få fortsätta dejta i smyg. Den senaste tidens händelser där kändispar avslöjas på k-popscenen oroar mig därför. Jag är rädd att skvallertidningen Dispatchs paparazzibilder ska förstöra något.

Jag önskar att Rain kan dejta Kim Tae Hee i hemlighet. Att We Got Married kan fortsätta vara ett program där tittarna fantiserar fritt om att deltagarna kanske var kära på riktigt. Och framför allt önskar jag att G-Dragons fans kan få vara kära i honom utan inblandning av någon japansk fotomodellflickvän.

 

/Johanna

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Oro, Sex och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.