Ma Boy, Sydkoreas bild av Nord osv

Jag har nu sett Ma Boy som jag skrev om här. Tyvärr tyckte jag att det var en fruktansvärt dålig miniserie. En extrem besvikelse. Kändes som en orepad skolpjäs där någon bestämt sig för att filma och sedan använda sig av första tagningen. Om någon reagerade på att To The Beautiful You stundtals höll mindre bra kvalitet – mästerverk i jämförelse med Ma Boy. Tyvärr. Stundtals var det så pinsamt att jag skrek åt skärmen och sprang ett varv i lägenheten utan att trycka på paus först. Men, eftersom den endast var tre timmar lång i sin helhet kämpade jag mig igenom hela i alla fall. Jag hoppades på förbättring och att jag åtminstone mitt i allt pinsamt skulle få en historia med det jag saknat – en historia om en tjej som får ifrågasätta sin sexualitet. Det gick ju trots allt åt rätt håll till att börja med – det var en kille som gjorde det där tjejer gör gång på gång i k-dramaserier, en kille som dragade, en kille som fick andra att tro att han var kvinna.

Ma-BoyHistorien utspelar sig på en musik/idol- och internatskola där de flesta eleverna övar inför att plockas upp av ett bolag. En del är i startskedet, andra har redan debuterat. På skolan finns två överhöns. Den första är man, Taejoon, som redan debuterat. Han har stjärnstatus, syns på TV och har bland annat en liten privat fanklubb bland eleverna, tre mean girls-lika tjejer som kallar sig Tackle. Det andra överhönset är mystiska ängel-lika Irene, som även hon har en liten fanklubb, tre killar som kallar sig Ackle (alltså…). Taejoon sjunger och dansar, Irene modellar bara. Irene pratar nämligen inte. Ryktet säger att endast fem personer i hela världen har hört hennes röst vilket så klart bidrar till mystiken runt henne. Ni har säkert räknat ut det redan men, spoiler, Irene är en dragande kille (spelad av Sun Woong från pojkbandet Touch). Intrigen kommer igång när en tjej, Jang Geurim, börjar på skolan (spelad av Kim So Hyun, hon som ofta spelar det elaka barnet i serier annars, bland annat i Rooftop Prince och The Moon That Embraces The Sun). Geurim är sedan tidigare betuttad i Taejoon och får, surprise surprise, dela rum med Irene på internatet.

Historien till varför Irene, eller Hyunwoo som han egentligen heter, lever som kvinna liknar den som finns i serier där tjejer gör detsamma, slump, karriär och för att hjäla andra. Så långt allt väl och befriande trots allt hafsjobb med övrigt i serien. Men det tar liksom stopp där och det uppstår ingen balans alls i vem som får ifrågasätta sin sexualitet. Jag hade som sagt hoppats på att en annan tjej i serien skulle få genomgå det som så många killar i de andra serierna får, att en tjej skulle få tro att hon gillade tjejer, ifrågasätta lite invanda normer. Det händer inte. Däremot får några killar göra det. Som vanligt alltså med undantag för att det här görs lite skämtsamt, tramsas bort. Ma Boy är till skillnad från andra serier som jag sett som ändå hintar om något annat utanför normen extremt heteronormativ. BESVIKELSE. Vet inte vad mer jag ska skriva om den. 😦 Se den inte.

När vi ändå är inne på serier passar jag på att ta upp en till: The King 2 Hearts. Jag har inte sett så mycket av den här serien, tre avsnitt. Men. Om Ma boy var bland det sämsta jag sett k-drameväg är det här den lätt konstigaste men kanske också mest spännande ur ett samhälleligt perspektiv. För er som inte har sett den: är ni intresserade av hur Nordkorea presenteras i sydkoreansk populärkultur är det här serien för er. Alltså, på många sätt är den HELT otrolig. Så långt som jag har kommit handlar den om en militärtävling där ett lag från Sydkorea och ett lag från Nordkorea ska tävla tillsammans i typ krig. Ja, ni läste rätt. TILLSAMMANS. I Sydkoreas lag tävlar kungens (ja, KUNG, INTE PRESIDENT) drummel till lillebror, i Nordkorea en kvinnlig special agent…

TheKing2Hearts
Här har ni Wikis synopsis: ”This drama is set in modern day where South Korea is governed by a constitutional monarchy. Lee Jae Ha is a handsome and materialistic crown prince that doesn’t care about politics. His life turns upside down when his brother forces him to join a hybrid team consisting of soldiers from North and South Korea. Kim Hang Ah is a tough special forces agent who doesn’t have any experience in love or dating though she wishes to get married and live peacfuly. When her comrade convinces her of joining the north-south team, she meets the cocky prince and they immediately start fighting but things change when they know they are arranged to be married.” O_______O

Jag har i princip gapat hela tiden sedan jag började titta på den här serien. Jag har endast sett tre avsnitt och hittills har man bland annat fått se Sydkoreas bild av nordkoreanska tunnelbanestationer (ser ut som på 50-talet eller liknande), mode (uniformlikt), dejtingkultur (kyskt) och nöje (stå och sjunga runt en liten lägereld). Det finns även en scen när huvudrollsinnehaverskan (nordkoreanskan) åker till Seoul för första gången. Hon klistrar sig mot rutan på den nordkoreanska militärbussen och tjuter av glädje över bilder på Girls’ Generation och Hyun Bin. O_______O Alltså. Den här serien blev ju en jättesuccé och jag kan inte komma ihåg att man pratade om det otroligt märkliga innehållet. Eller gjorde man det? Har någon av er sett den? Om ni har det: hur tänkte ni? Fortsätter det så här? Eller är det bara i början?

Även, gammalt men okommenterat: Jag vill se det här live. Höra det live. Storyn i videon är mycket för mig alltså. Men jag gillar hur satsigt det är, gillar att SHINee får släppa en fin japansk ballad med en video som åtminstone ser lite påkostad och genomtänkt ut.

/e

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Tv-serier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.