Jag vet inte vad jag ska tänka Jaejoong

Om man är djupt inne i ett fandom är det inte ovanligt att man ibland krisar och undrar vad man gör där eller vilka människor de är man egentligen fixerat sig vid. Min senaste och värsta Jaejoong-kris hittills startade morgonen den 6 mars. Jag hade bråttom i väg men kunde ändå inte låta bli att lyssna på ljudklippet när JYJ skäller på sasaeng-fans. Två gånger hann jag lyssna sedan var jag tvungen att rusa försenad till tunnelbanan oförmögen att bearbeta vad jag hade hört men med en gigantisk klump i halsen.

Vad hade jag egentligen hört? Yoochun var arg, Jaejoong var arg och Junsu var arg på saesang-fans. Sasaeng-fans är människor, i JYJs fall ofta unga kvinnor, som gör allt för att se sina idoler och bli sedda av dem. Junsu har till exempel berättat att de brutit sig in i hans hus och pussat honom när han sovit, de finns filmklipp när en av dem slår till Yoochun för att han ska minnas henne och historier om att de betalar taxichaufförer för att krocka in i JYJs bilar. JYJ är människor och att de tillsist bryter ihop är fullt förståeligt. Jag har inga invändningar mot att de skäller på sasaeng-fans även om det är väldigt jobbigt att höra dem desperata och obehagligt att påminnas om den sjuka relationen som kan uppstå mellan fans och idoler.

Det Junsu gör på bandet ser jag inte som fel. Han ber folk som följer efter honom natt och dag, bryter sig in hans hem och tar reda på hans telefonnummer att lämna honom ifred. Och Yoochun är Yoochun, jag har aldrig idealiserat honom och förväntar mig inte lika mycket eller samma saker av honom som av Junsu och Jaejoong. På ljudklippet låter det som om Yoochun ger ett av fansen ett lätt slag. Eftersom jag redan har sett ett gammalt klipp där det ser ut som han dänger till ett annat fan kommer det inte som en chock och påverkar inte min relation till honom nämnvärt. Men Jaejoong däremot, Jaejoong vill jag inte se som en person som slår när han blir arg, särskilt inte unga kvinnor. På klippet låter det som om han slår ett av sasaeng-fansen flera gånger medan han hotar att misshandla henne. Det låter också som om Jaejoong är väldigt full och hans röst är obehagligt desperat.

Jaejoong min absoluta bias. Jag vet att han periodvis mår dåligt och har svårt att kontrollera sina känslor. I klippet säger han också diverse osmidiga saker. Att Jaejoong ibland är dum-ärlig om sina känslor är något som är både jobbigt och samtidigt kittlande. Något som gör honom till honom och hans uttalanden chockar mig därför inte för att det är den typen av osmidighet jag förväntar mig. Men att han slå på det sättet som det låter som han gör är i min värld en enorm besvikelse kanske bland den värsta typen av skandal jag kan tänka mig efter typ våldtäkt och mord.

Många fans menar att klippet är manipulerat, men att utgå från det leder mig in i en spiral av obehagliga patriarkala problematiker av typen ”hon hittar på, han slog inte.” Jag har därför inte valt att tro att klippet är ett komplext montage. En tv-kanal säger sig också ha intervjuat sasaeng-fanet som blir slagen i klippet och då säger hon att slagen inte var så hårda att det var tal om misshandel, hon säger också att det var första gången som Jaejoong gjorde något liknande mot henne. Inspelningen ska vara från tre år sedan då JYJ fortfarande jobbade under SM Entertainment. Det är naturligtvis väldigt märkligt att klippen börjar cirkulera nu så lång tid efter och det går att anta att någon (läs: SM) är ute efter JYJ och vill smutskasta dem.

Men jag vill inte skylla på andra för att försvara Jaejoong i det här fallet. För klippet gör att det på många sätt känns som om min relation till honom har förändrats. När jag tittar på honom ser jag en ännu trasigare människa än tidigare och som jag är väldigt osäker på vad jag känner inför. Jaejoong har helt plötsligt blivit mitt nya SM Entertainment eller Chris Brown. Han är oemotståndligt bra på tusen olika sätt men det finns den där mörka obehagliga sidan som jag inte vill se, inte vill stödja och inte vet hur jag ska hantera.

Första dagarna tänkte jag att det kanske var dags att gå vidare och lämna min bias men sen läste jag om JYJs presskonferens i Sydamerika: ”The fan who kissed and Hugged Jae in the airport was a Fanboy!” Och jag kände ett stolt lyckorus komma över mig igen och blev därför villrådig. Känslan fortsatte att späs på av att han offentligen bad om ursäkt under sina första presskonferens i Sydamerika. Ordvalen gav mig magont av ambivalenta känslor: “I’m sorry for my wrong doings in the past… I’m sorry that many fans have been heart-sick due to this issue. From now on, no matter how mentally hard, or how far beyond the limit the situation is, we will think about all the people who love us, and for them we will not falter and fulfill our responsibility as public figures.”

Åh, fan Jaejoong alla de där frågorna: Vem är du egentligen? Vill jag veta det? Är det okej att se ditt beteende som ett mänskligt misstag som hände under en väldigt jobbig period i ditt liv och fortsätta att gilla dig? Jag menar i så fall, oavsätt omständigheterna, fortsätter jag att stödja en man som kan slå unga kvinnor när han blir full, trängd och desperat. Jag vet inte vad Jaejoong, kanske är det så att alla slår andra när de blir tillräckligt trängda? Jag har ju själv slagit till en kille i ansiktet som tafsade mig hårt på brösten en gång när jag var ute och dansade till exempel. Kanske är det inte alls samma sak utan på många sätt det motsatta på grund av patriarkala strukturer. Eller kanske är det väldigt likt eftersom du också ständigt sexualiseras av andras blickar och säkert blir tafsad på. Kanske upplever du ofta en liknande trängd komplex känsla som uppkom när jag hade gått ut och klätt upp mig för att vara snygg, känt människors blickar på mig hela kvällen, hur de försöker trycka sig mot mig, några händer på baken och sedan helt plötsligt en ogenerad tafs på brösten som får bägaren att brista. Den där känslan av att först bli fly förbannad och sedan skämmas och typ ångrar sitt klädval och sin fåfänga. Är det så idolskapet känns Jaejoong? Kanske är det svårt att vara så kategorisk som ”män som slår kvinnor” och ”kvinnor som slå män” i just den här situationen. Eller inte. Ja, jag vet inte alls jag.  /j

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jag vet inte vad jag ska tänka Jaejoong

 1. Clara skriver:

  Hej.

  Har läst denna bloggen ett tag nu men har varit för mesig för att faktiskt kommentera. Kände dock att jag villa säga något för detta inlägget träffade mig precis i hjärtat. Jag är själv ett enormt Jaejoong-fan och har haft det riktigt tungt de senaste dagarna för detta var verkligen inget jag någonsin ville veta/skulle hända. Jag känner så väl igen mig i den där besvikna, nästan förrådda, känsla. Jag ville så gärna fortsätta att se Jaejoong som någon sorts gud bland idoler.

  Men efter att ha pratat med några andra väldigt trevliga och resonabla Jaejoong-fans så har jag väl landat ungefär så här; det är inte okej att slå andra människor (oavsett om det är män eller kvinnor) och det var helt klart fel av Jaejoong. Men, det är heller inte okej att förfölja och psykologiskt misshandla någon vilket egentligen är vad dessa ”fans” gör. Båda sidor har fel och båda behöver hjälp.

  Dock så har jag ett stort frågetecken bland allt drama, hur kan detta vara tillåtet i Sydkorea? Om fans hade gjort så här i Sverige eller något annat land så hade de fått besöksförbud eller något liknande. Jag vet att ni bott i Sydkorea ett tag så jag undrar om ni har någon aning?

  Förlåt för att jag dumpade alla mina känslor här i kommentaren men det var som om detta inlägg hade varit skrivet av mig, nästan läskigt likt.

  /Clara

  • Är också lite nyfiken på hur de kan få fortsätta. Inte för att alla som får besöksförbud respekterar det, men man undrar ju om det inte kan finnas andra åtgärder.

  • dancingonourown skriver:

   Hej Clara, förlåt för min oerhört sena svar. Blev väldigt glad över din kommentar, det är liksom väldigt skönt att veta att man inte är ensam i sin förvirring. Dröjesmålet beror på att jag helt enkelt inte vetat vad jag ska svara. Håller med dig om att båda sidorna har gjort fel och är väldigt stolt över att överraskande många Jaejoong-fans verkar tänka likadant och inte bara helt blåögt försvarar honom. Man måste ju alltid vara medveten om att ens idol också bara är en människa med fel och brister. Jag velar dock fortfarande fram och tillbaka om det känns okej för mig personligen att fortfarande kalla Jae för min bias.

   Och din fråga: Jag vet faktiskt väldigt lite om det sydkoreanska rättsystemet (förutom att de har kvar dödsstraff i sina lagstadgar vilket stör mig). Jag tycker också att det är konstigt att fansen, även om de är minderåriga, inte kan få någon typ av besöksförbud som fungerar.

   Vad jag också funderat mycket runt är fysiskt våld och synen på att slå till någon i Sydkorea. Jag tror nämligen att den skiljer sig åt från i Sverige. Om man tittar mycket på k-dramer kan man se att de ofta förkommer att föräldrar slår till sina barn utan att det görs till en traumatisk intrig. Jag tror att en del sydkoreaner kan läsa Jaejoongs sätt att dunka till unga kvinnor som ett sätt att fostra dem mer än ett självförsvar. Kanske även han själv. Det kan vara så att han själv till exempel uppfostrats på det sätten. Skulle det vara så är det naturligtvis ingen ursäkt utan mer en ytterligare dimension i problemet och något som kanske snarare ger mig ännu mer avsmak inför slagen. Jag är heller inte alls säker på att mina teorier stämmer, jag bara spekulerar utifrån vad jag sett i samhället.

   /en fortsatt förvirrad j

 2. Intressant dilemma. Just JYJ verkar ju på något sätt extremt hårt ansatt av dessa fans, (i jämförelse med t.ex. Big Bang) och att de så småningom brister är ju egentligen inte så konstigt. Tänk om man själv skulle vara utsatt för samma sak. Går det tillräckligt lång tid blir nog vem som helst galen och att de här grabbarna håller ihop mentalt är ju egentligen ett under. (Om de nu gör det, man får ju tänka på hur himla hårt mediatränade de är.) Jag försvarar inte våld men jag tror att du har helt rätt i att man i ett fall som detta inte kan generalisera om kön i förhållande till vem som slår vem. Det är en extrem situation som egentligen inte har någon motsvarighet hos gemene man, en sorglig sådan, helt klart.

  • dancingonourown skriver:

   Ja, det är en väldigt svår fråga och det verkar som både JYJ och Changmin/Yunho är väldigt utsatta för sådana här fans. Det är klart att det är svårt att hålla samman, men jag vet inte, det finns ju olika sätt att bryta ihop på också. Jag skulle önska att Jaejoongs sätt inte varit via våld, men jag som fan är ju såklart maktlös inför hans känsloliv. Han reagerade som han reagerade i en pressad situation. /j

Kommentarer är stängda.