Homofobt land

Jag hade tre olika påbörjade blogginlägg som låg och väntade på att avslutas. När jag tittade på dem blev det pinsamt uppenbart att de egentligen handlade om samma sak. Det blev också uppenbart att alla följde samma mönster: Jag hade avslutat eller lämnat dem för att jag hade blivit osäker på hur personlig jag skulle vara och hur jag skulle få resonemanget mer mångbottnat utan att röra till det. Fast det här är långifrån allt jag tänker om ämnet tänker jag därför publicera alla tre som ett inlägg och låta dem komplettera varandra:

The ideal type
Det finns få saker som jag och Elin kan diskutera så länge utan att komma fram till något smart som vem som har (eller skulle kunna tänka sig att) ha sex med vem i k-popvärlden. Folks smakpreferenser glider åt olika håll i diskussionerna och våra teorier blir alltid lite för lika en dålig fanfic för att faktiskt stämma. Det är så lätt att falla in i olika stereotypa roller eller felläsningar av vänskapsgesters betydelse i Sydkorea. Det är så lätt att tänka att Key och Woohyun måste vara kära när man ser det här klippet. Eller att det är klart att Taecyon och Jessica har sex med varandra när man ser de här stalkingbilderna. Eller självfallet föredrar Amber tjejer framför killar eftersom hon är så typiskt butchig och typ alla fangirls blir helt till sig över henne.

Men så enkelt avläsningsbar är så klart inte sexualitet. I grunden ogillar jag att överhuvudtaget placera i kategorier och vill inte kalla människor bög, flata eller straight. Sexualitet är i mina ögon något flytande: sexuella känslor uppstår i olika (ibland väntade och ibland oväntade) situationer under en människas liv. Om man ska prata om vad och vem som framkallar romantiska/sexuella känslor hos någon gillar jag bättre att prata om smakpreferenser. I k-popvärlden är det mycket prat om folks ”ideal type” och det känns mycket mer resonabelt. En ”ideal type” kan förändras och handlar mer om vilket typ av människa man, baserat på tidigare upplevelser, tror skulle göra en svag i knäna än någon statisk sanning om en specifik sexualitet.

Ideal typ låter bra, men nu är det också så att användandet av det i k-popvärlden inte riktigt fungerar som jag skulle önska. Jag har till exempel aldrig hört en koreansk idol på allvar säga att hans eller hennes ”ideal type” är någon av samma kön fast man kan misstänka (eller rent statistiskt förutsätta) att någon av alla idoler, baserat på tidigare upplevelser, känt starkare romantiska/sexuella känslor inför någon av samma kön än det motsatta. Jag är helt enkelt säker på att många idoler ljuger, hittar på eller säger det deras bolag vill att de ska säga när de pratar om sin ”ideal type.” Om det inte vore för den heteronormativa mallen de håller sig till tycker jag också att det är helt okej eller kanske till och med bra att de inte behöver vara ärliga. Det både skyddar deras privatliv och gör det mer spännande för oss fans att gissa och spekulera i vad som ligger bakom deras ord om typ vackra händer (läs: Onew och Jaejoong). Som det ser ut nu blir det dock en heterolek som leder till att många internationella fans fantasi får spelrum men att många sydkoreanska ungdomar tror att någon av det motsatta könet är det enda acceptabla svaret på frågan om ens ideal typ.

Daughters of Club Bilitis
Daughters of Club Bilitis är en miniserie om sex kvinnor i tre olika generationer i Sydkorea. Manuset är okej, skådespelarna är okej och regin är okej. Serien är inte direkt dålig men inte heller storlaget bra ändå sitter jag framför dataskärmen och storgråter första gången jag ser den.

Daughters of Club Bilitis innehåller inget våld, grovt språk eller provokativt sex. Nej, inte ens en långsam romantisk puss på munnen (som de flesta koreanska dramer) ändå har den rankats som en 19+ serie. Anledingen är att den handlar om tjejer som blir kära i tjejer i ett land där det är långt ifrån okej. Är man en svensk tjej, van att kolla på serier som L-word och Queer As Folk, i de flesta situationer är öppen med att man tänder på tjejer och inte betänker i vilket kultur Daughters of Club Bilitis spelats in och visats, kan innehållet framstå chockerande.

Du varnas av kvinnor vars föräldrar fått reda på att de tänder på kvinnor att själv berätta för dina föräldrar: för att det inte är värt det. Moralen säger att igen förälder önskar sig ett lesbiskt barn inte ens någon som själv definierar sig som lesbisk. En kvinna i serien har efter att ha berättat för sin man att hon tänder på kvinnor förlorat vårdnaden om sina barn, inte träffat dem på tio år och önskar inget högre än att ha det ogjort. En annan ung tjej har blivit påkommen med sin flickvän, tvingats byta skola och berättar att hennes föräldrar bara gråter hela dagarna samt råder sin kompis att vara extremt försiktig med att inte visa sina sanna känslor för någon.

Jag förstår att det här speglar det Sydkorea samhällets fruktansvärda syn på samkönad kärlek. Men det problematiska blir att det hemska inte vägs upp med att tydligt visa hur vackert det samtidigt kan vara att bli kär i någon av samma kön. De storslagna kärlekshistorierna uteblir, att som kvinna bli kär i en kvinna framstår inte som någonting sexigt eller vackert utan (om man ska hårdra det) mest som en förbannelse. De finns några ömma scener när man förstår att karaktärer är kära i varandra men inte tillräckligt. Som tittare skulle jag tydligare vilja förstå varför kvinnorna väljer att leva med kvinnor. Jag skulle önska att de visade hur attraherade någon av karaktärer är av varandra typ genom en vacker första kyss eller en het sexscen. Nu blir förälskelsen någon abstrakt som tittaren inte riktigt kan känna.

Jag vet så klart varför: om serien skulle visa mer kärlek skulle den inte får sändas alls i Sydkorea. Nu står den och väger mellan att prata om ett viktigt ämne och inte få prata om det alls. Den försöker balansera på en smal moralisk lina som till mångt och mycket känns omöjlig. Det är den första serien i sydkoreansk historia som öppet behandlar ämnet kvinnor som tänder på kvinnor. Daughters of Club Bilitis får sändas en gång sedan blir protesterna för stora och KBS väljer med några mindre väl valda ord att inte repricera den. Och kanske är det mest därför jag gråter när de sex kvinnorna träffas på slutet av serien. Det spelas glad musik i bakgrunden och känslan är nog tänkt att vara: vi mot världen. Men det når inte riktigt hela vägen fram. Jag önskar desperat att det nått hela vägen fram.

Jaejoong och Hong Seok Cheong
För ett tag sedan hände det igen, jag studsade upp och ner framför datorn tårögd av lycka och ropade:
 – Eeeelin! Eeeelin! Vet du vad Jaejoong har gjort?

Jaejoong har låtit Sydkoreas enda kändis som öppet definierar sig själv som bög, Hong Seok Cheong, posta bilder honom och sig själv med några ord om att Jaejoong har kommit för att leka med honom i Itaewon. I Sverige skulle bilderna till vänster på inga sätt vara ett hjältedåd. Jag skulle kanske till och med sett dem som lätt problematiska för att de på ett plan driver med Seok Cheongs smakpreferens. Men Sydkorea är annorlunda än Sverige. Efter det att Seok Cheong för många år sedan berättade att han tände på killar har han haft ett helvete, han fick sparken som barnprogramledare, inga jobb som skådespelare och var under många år helt utfryst från nöjesvärlden. Han har jobbat sig tillbaka och fått en plats där han till och med ibland medverkar i varity shows genom att just skämta om sina egna preferenser. Jag beundrar Seok Cheong något oerhört. Bilderna blir trots den dåliga humorn i dem ett sätt att prata om något tabubelagt i Sydkorea.

Från Jaejoongs sida blir det ett extremt modigt statement att ställa upp på dem. Han säger genom dem att det inte är något konstigt eller obehagligt med att en man som tänder på män tar på hans bak. Ett så beundransvärt ställningstagande i ett homofobt land att jag spricker av stolthet. Han vågar (i sin redan utsatta situation) välja sida i en fråga som därmed också kommer att beröra honom själv. Fotografierna är antagligen tagna på en gayklubb och genom dem riskerar Jaejoong också sitt eget rykte. Fangirls över hela världen har oroat sig över att bilderna betyder att Jaejoong blir kär i killar eller att folk ska tro det och skällt ut Seok Cheong. Seok Cheong har via sin twitter bett om ursäkt och förklarat att han var den enda som var full. Jaejoong drack bara läsk (hm).

Många fans och antis läser nämligen att anledningen till att Jaejoong är i Itaewon och låter Seok Cheong ta på hans bakdel är att han liksom Seok Cheong tänder på killar och är full när bilderna tas. Logiken är i mitt huvud mycket luddig men jag antar att den går något i stil med: Varför skulle han annars utsätta sig för situationen? Att hela JYJ är kompisar med Seok Cheong och vid andra tillfällen poserat avslappnat med honom verkar inte göra någon skillnad för folk. Det är just den klart regisserade situationen i Itaewon som gör Jaejoong till bög. För mig finns det många andra saker som mer tyder på att Jaejoong skulle tända på killar än att han umgås med den enda öppna sydkoreanska kändisen: Typ hur han tittar på och pratar om och med sina killkompisar men det är en annan sak. Jag vet inte vad Jaejoong har för sexuella smakpreferenser. Jag vet heller inte vad som skulle vara mest hjältemodigt i situationen: om Jaejoong har egen erfarenhet av att bli kär i killar eller inte. Båda senarierna är i mitt huvud underbara. 

Jag misstänker också att om någon sydkoreansk flickidol skulle vara modig och ärlig nog att berätta om den tände på män så är det Jaejoong. Jag vet också att om det var så att Jaejoong en dag offentligt (typ efter sin miltärtjänst) berättade att hans ”ideal type” var en man skulle jag bli ett så stolt fan att jag svimmande av lycka. Jag lovar att jag skulle skicka mitt första fan-brev och förklara vad hans mod betyder för mig personligen, för det sydkoreanska folket och för hela världen. Om han nu blir kär i killar, det vet jag som sagt inte för jag känner inte Jaejoong alls egentligen. 

 /forever biased j

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro, Sex och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Homofobt land

 1. maggre skriver:

  Ni har säkert sett det här.
  http://imeimo.wordpress.com/2011/03/15/eng-sub-110126-super-junior-foresight-ep-8/
  Men jag skriver länken om fallet inte är så. Det är ifrån Super Juniors Foresight när Hong Seok Cheong är gäst. Blev så hemskt glad när jag såg att han var med. Och hemskt glad att han inte ”ursäktar” vem han är och hemskt glad över hans vänskap med Jung Cahn. Bara Sverige har LÅNGT kvar och då bara tanken på Korea är svindlande. Har stött på flera koreaner som heligt och svär att det inte finns koreanska homosexuella eller lesbiska, DET FINNS BARA INTE! Och att ens nämna könsroller, går inte. Men jag tror och hoppas att det blir bättre. Jaejoong postar bilder med Hong Seok, filmer och tv-serier kommer ut. Visar tydligt och klart, jo det finns och det är hur naturligt som helst.

  • dancingonourown skriver:

   Ja, alltså jag tror också att det kommer att bli bättre. Många saker i populärkulturen tyder på att frågan om sexualitet är något som det sydkoreanska samhället processar. Det har ju tex. varit många män som ifrågasatt sin heterosexualitet i olika k-dramer de senaste åren: Coffee Prince, Scandal, You’re beautiful… Även om de typ alltid ”löser” situationen med att det visar sig att killarna blivit kära i tjejer som klätt ut sig till killar är det ändå en början till att framförallt diskutera könsroller (hoppas och tror jag). Jag har även pratat med flera koreaner som är väldigt långt ifrån homofober, så det finns båda sidorna i samhället. /j

 2. Shikshin skriver:

  Grymt blogginlägg – har saknat era diskuterande inlägg ganska mycket hehe

  Det är sorgligt att det land jag gillar så mycket hatar mig och många andra 😦 Det behövs fler kändisar som kommer ut ur garderoben känner jag för att det ska bli en skillnad i deras samhälle (+ en homovänlig regering).
  Ja, Jaejoong är riktigt mystisk. Han är extremt unik och fantastisk den killen, både i personlighet, utseende och talang. Vi kommer nog inte veta om han är bög förrän han själv säger det, om han är en såklart^^
  Är gif-bilden i slutet på inlägget riktig? Jättegullig! Från vilket drama, Protect The Boss?

  • dancingonourown skriver:

   TACK, det värmer verkligen att höra. Sexualitet är en väldigt svår fråga att diskutera för att det hela tiden finns så många olika dimensioner i det och jag tycker lätt att det blir fel när man ska försöka analysera och förstå en annan kulturs inställning. Alla människor i Sydkorea är ju så klart inte homofober så jag tycker inte att du ska se det som att ett helt land hatar oss som inte definerar oss som hetero. Jag försöker tänka att mångas relation till sex är komplex här, både när det gäller med det samma och motsatta könet.

   Och det är ju någonting med k-pop som i mina ögon samtidigt känns som om den behandlar ämnen om olika typer av sexualitet. MEN JA: det behövs flera modiga individer som prata öppen om vem de blir kära i. Och det är svårt att en kultur som är så underbar på vissa sätt är så sorglig på andra sätt.

   Och gifen: JA den är från Protect The Boss. Jaejoong är bäst! /j

 3. R skriver:

  Här är ännu en liten grej med jaejoong, nu är det ju så att jag inte förstår koreanska men som jag förstår av engelska översättningen sa Jaejoong aldrig att det var någon flickvän: http://www.allkpop.com/2011/12/jyjs-jaejoong-introduces-yoochuns-new-girlfriend

  Det här är ju också ett sätt, att inte säga eller utesluta, samtidigt som det ju såklart läses in att det är så som är normen om man inte säger tvärt om. Men som sagt så skapar ju plats för dem som läser annorlunda att få en person som inte blockar möjligheten.

  Och @maggre ja sverige är ju verkligen inte ett land att peka finger. Tänker även att här är det som att heteronormen liksom har slukat också i alla fall homosexuella relationer. Som att bara de ser likadana ut och bygger på ”kärlek mellan två människor” så är det liksom fritt fram. Men skulle det bygga på någon som går utanför det, någon som kanske inte är stabil i sina preferenser, eller inte vill leva monogamt med en person eller bara just sex, är det liksom stopp. Samtidigt så gör ju inte det att man inte kan tycka saker om homofoba uttalanden och problem på andra ställen.

  Samtidigt så ser jag ju som jag uppfattar det i sydkoreanska serier och variety shows något som jag saknar mycket i sverige. Som jag även känner att jag är så otroligt inkodad med. Det är att läsa genus och sexualitet som samma sak, eller att de alltid går hand i hand. Som skrivet om Amber i inlägget. Att hur man ”agerar kön” hänger direkt ihop med vilka preferenser man har. Såklart kan det ju vara att ickehetero inte är ett alternativ och att det bara är därför som man kan vidga hur man kan vara ”hetero”. Men samtidigt öppnar det ju upp space för att bete sig, så som (i alla fall i den småstad jag kommer ifrån) tonåriga framförallt killar inte lätt kan bete sig i Sverige http://www.youtube.com/watch?v=GFWy1bxeexY
  Men samtidigt kan man ju fundera på varför man ska vidga hur man kan vara hetero? Att normen vidgas blir ju då kanske bara som med homosexualitet och kärleken, gränserna flyttas något men är minst lika starka. Jag tror dock att det för mig viktiga är just att sexualitet och genus inte alltid tolkas som att de följs åt, där finns det liksom potential att tänka utanför gränserna. Så länge de hänger ihop kan vi ju tänja lite men inte ändra tankesättet i grunden, att det som är utanför normen är sjukligt eller fel.

  Ja vad långt det blev och rörigt och komplext. Sorry.

  Men tack för väldigt fint inlägg!

  och FIGHTING JAEJOONG!!!!!

 4. dancingonourown skriver:

  ♥! Jag håller med om allt R. Tror dock att Jaejoong och Yoochuns snögubbe-citat är felöveratt. Jaejoong säger typ att det är en kompis till Yoochuns gamla flickvän (en snögubbe från förra året) som de sprang på under sin resa. Sedan har folk på grund av konstiga översättingar tolkat det som att årets snögubbe skulle vara någon Yoochun har romantiska intressen i vilket han aldrig har sagt. Det har helt enkelt blivit slash av det hela. /j

Kommentarer är stängda.