Hjärtslitande, ansträngande och catchy falsett

Jag har gått och förälskat mig i en sång. Jag kan inte sluta lyssna på den. Den ekar i mitt huvud hjärtslitande och catchy på samma gång. I musikvideon går en ung tjej runt i en villa där sju vackra män/pojkar har låst in henne. De sjunger i falsett att hon måste stanna hos dem. Sångarna vill leva i paradiset och livet är inget paradis utan henne. Det är någonting i kombinationen av det sorgliga mörka temat och den hurtigt medryckande falsetten i refrängen som gör att jag inte kan sluta lyssna. Jag pratar om Infinites Paradise:

Att sjunga i falsett utan att det låter illa eller irriterade pipigt är annars väldigt svårt. Jonghyuns försök under SHINee Word Singapore är ett talande exempel: Jonghyun är väldigt duktig på att sjunga men i sin solosång pep och pep och pep han som för att envist bevisa hur länge han klarade av att sjunga i just falsett. Att tjejerna brevid mig rastlöst började kolla Allkpop i sina iPhones kändes just då inte särskilt konstigt. Upplevelsen fick mig att börja fundera runt om det inom k-popvärlden (och kanske musikvärlden överlag) finns något så extremt creddigt i just falsettsång att Jonghyun eller någon annan person på SM glömde bort att det är trevligt om ballader inte bara är i falsett utan även engagerar och berör lyssnaren på andra sätt.

Utöver Infinites Paradise och Jonghyuns solo har även MBLAQ relativt nyligen släppt en sång med falsett-refräng. Jag tänker därför att man, om än vagt, kan börja ana en falsett-trend i k-popvärlden. MBLAQs I don’t know har jag, liksom Jonghyuns solo, ganska svårt för. Melodin är egentligen inte direkt dålig men någonting med just falsetten i refrängen stör mig ganska rejält. Det är nog meningen att den ska låta catchy och glad men i mina öron låter den bara pipig och entonigt ansträngd. Sedan är det även det där med att tre av fem (gissa vilka) medlemmar i MBLAQ i mina ögon (liksom Beast i Beautiful och Jay Park i Tonight) mest ser obekväma ut när de ska fåna sig och tramsa på scenen. Det är liksom inte vem som helst som han spexa och gulla sig med hedern i behåll. Bilden av ett lätt generat MBLAQ på scenen smittar för mig av sig på hela låten.


Att just Infinites Paradise fungerar väldigt bra i mina öron handlar nog också om det där lätt ansträngda som ofta händer vid falsettsång. I uppbyggnaden av I don’t know tror jag att tanken är att falsetten ska låta avslappnad och lätt men den blir som ofta vid falsettsång väldigt krystad och därför mindre lyckad. I Paradise är tanken att refrängen ska låta catchy men krystat catchy. Man har liksom valt att medvetet använda sig av det faktum att falsettsång ofta blir ansträngd. Sången handlar om att desperat försöka hålla fast vid något glatt. Falsetten i Paradise framkallar därför en lätt obehaglig och mycket hjärtslitande känsla av längtan, övergivenhet och förnekelse. I mina öron en succé, en låt som förföljer mig just nu.

  /j

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Trams och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hjärtslitande, ansträngande och catchy falsett

 1. ninna83 skriver:

  Du borde VERKLIGEN gå och se Infinite på en förinspelning. Ni kommer inte bli besvikna, dom e ruskigt duktiga på att underhålla! Hör av er om ni vill ha info om hur, var, när så fixar jag fram all info ni behöver ^^

  • dancingonourown skriver:

   Åh, vi vill! Vet du hur länge till de kommer att promota Paradise? /e

  • dancingonourown skriver:

   Ps. jag har också blivit besatt. Jag har exempelvis ägnat de tre senaste dagarna åt att se hela Sesame Player med Infinite 🙂 /e

   • ninna83 skriver:

    Hahahahahahaaa Sesame Player helt klart det bästa någonsin, finns många segment jag loopar därifrån när jag har tråkigt!
    Tror att dom lätt kommer att promota hela oktober ut, plus nu börjar dom ligga högt på listorna också så jag antar att dom vill vinna igen ^^
    Dom har förinspelningar åtminstånde en gång i veckan men vilka program är lite olika. Hör av er när ni vill gå så kollar jag vad infon säger ^^

   • dancingonourown skriver:

    Åh, jag är peppad på det här. Besattheten bara växer. 🙂 Johanna har besök just nu så jag misstänker att vi satsar på nästa vecka. OM du skulle höra någonstans att det här är sista veckan som de promotar så får du jättegärna hojta till om det!/e

 2. maggre skriver:

  Älskar början mest Myungsoo(om det nu är han är inte allt för insatt), den första linen. Den är så glättigt pefekt och poppigt och sad på samma gång!

 3. Linnéa skriver:

  Oh yes, gillar den här låten. En annan falsett-låt jag inte kan sluta lyssna på men ändå inte vet om jag riktigt gillar den är Taeyangs ”You’re my” från förra året. Tror det beror mest på det där ögonblicket när han går ner från falsetten, tycker det är så himla bra. (Kanske det ger en viss hänvisning om hur öronvänligt hans ljusare tonläge egentligen är.) ;D

  Och hahaha av det jag sett av Jay Park verkar han inte kunna vara gullig på begäran om så hans liv hänger på det. Rätt kul på sitt sätt samtidigt som att han får lite mer respektpoäng eftersom han inte vill nedlåta sig till precis vad som helst.

 4. Anna skriver:

  Jag tror man ser annorlunda på det här med falsett i Korea än i Sverige. Har följt I Am A Singer sen Jaurim började delta och har i varje avsnitt våndats varje gång Jo Kwan Woo drar igång med sin falsettsång (och han kör det oftast hela vägen – från början till slut) medan mitt koreanska sällskap hävdar att jag är oresonlig som inte kan förstå varför det koreanska folket tycker så bra om honom…

Kommentarer är stängda.