Gubbskrik, Kara och U-Kiss

I går var vi med om någonting för oss nytt: hysteriska gubbar iklädda t-shirts med ”I ♥ KARA” viftande med orangea ballonger och gallskrikandes till Karas Step. Vi har träffat på en hel del manliga k-popfans förut men aldrig fått en nära inblick i just Karas fandom. Och fast det låter vackert med fanboys/män i mängder gjorde synen oss faktiskt mest obehagliga till mods.

Vi hade åkt till Inkigayo för att se U-Kiss framföra Neverland (som vi har en allvarlig fix på) och kolla in deras fandom som är intressant för att det är relativt litet i Sydkorea och för att det innehåller många engelsktalande fans. Vi har också lärt känna en av de aktiva inom fandomet: Rebecca som vi mötte första gången vi besökte ett musikprogram. Rebecca var en av dem som hjälpte oss förstå systemet så att vi trots att vi var minst sagt nervösa och förvirrade lyckades se Changmin och Yunho irl. I går hade vi förberett oss på att vi bara skulle se U-Kiss spela in Neverland i förväg och sedan åka hem. Så blev det inte.

Först förstod vi att vi skulle få se Kara live också eftersom U-Kiss skulle spela in i anslutning till Kara och båda fanklubbarna skulle släppas in i studion. Vi jublade lite trots att resten av U-Kiss-fanklubben mest himlade med ögonen och surade över att de alltid måste stå ut med Kara och deras fans. Snart förstod vi varför: U-Kiss fanklubb som har mest kvinnliga medlemmar blev placerade som en vägg mellan Karas manliga fans och Kara. Personalen hade gjort något vid första anblicken extremt märkligt. De hade delat upp Karas fans. Deras cirka tjugofem fans som råkade vara födda kvinnor fick gå in först och stå längst fram. För att fylla ut ståplatserna stod sedan några U-Kiss fans bland dem, resten av oss satt som en vägg närmast scenen och längst bak på sittplatserna placerades alla män. Vi fick förklarat för oss att de hade haft några obehagliga situationer med manliga fans och därför tog det säkra före det osäkra. Det förklarades även med att männen skrek så högt och bröligt att de överröstade Karas sång om de stod längst fram. De manliga fansen var i åldrarna mellan tjugofem och femtio år, vi uppskattar att medelåldern låg runt trettiofem-fyrtiofem, ja och de skrek.

När Kara klev upp på scenen blev de galna på ett aggressivt sätt. Tidigare när vi sett män och pojkar spazza av närvaron av idoler och ropat fanchants har vi tyckt att det har varit fint. (Typ av After Schools lilla men extremt intensiva fanboy-kör.) Vi har själva flera gånger gått och sett f(x) med en väldigt blandad och trevlig fanklubb som innehåller både fanboys och fangirls. Vi minns båda med ett leende en gallskrikade man på trettiofem år som dyrkade Luna och som efter det att Luna leende vinkat tillbaka till honom höll på att trilla ihop av lycka. Och här är skillnaden: Luna såg glad ut och vinkade tillbaka, i Kara såg samtliga medlemmar rädda ut.

Kara vinkade inte alls till sin manliga publik, de gjorde sitt bästa för att inte titta på dem. Och vi förstår det. Något väldigt märkligt och obehagligt inträffade nämligen i mötet mellan män i fyrtioårsåldern i horder och några unga kvinnor, knappt fyllda tjugo år, som ska jucka på höfterna i snygga små outfits till deras fanchants. Kanske är det inte någon större skillnad på Karas trånande gubbpublik och Kim Hyunjoongs trånande tantpublik. Vi har bara upplevt tantpubliken i kombination med andra fanklubbar och då har den inte framstått aggressiv och Hyunjoong har framförallt inte framstått nervös eller osäker inför den, men vi kan inte riktigt uttala oss i frågan. Vi kan bara misstänka att vi skulle uppleva en skillnad för att vi lever i ett samhälle där det blivit skillnad på kvinnor och män. När Kara desperat söker blicken hos sin kvinnliga publik för att kunna slappna av och juck-dansa är det förklarligt. Vi tänker också att det kan vara en förklaring till att de inte tar i live som de gör i videon, får ta om väldigt många gånger och att bara några av medlemmarna sjunger live (läs: en ibland). Vi skulle också ha väldigt svårt att prestera bra under de förutsättningar de tvingas uppträda inför. Vi vill trycka på att det här inte är något mot fanboys eller k-popdyrkande män överlag, det är med gårdagens upplevelse i bakhuvudet och endast den vi säger att stämningen hos Karas fans var riktigt obehaglig. Det kändes inte riktigt som att vara på ett musikprogram, det var mer som att vara på ett uteställe dit vi inte vill gå, typ ett med köttmarknadstämpel deluxe.

När vi precis efter ser U-Kiss komma ut och efter en markering för att sätta kameror och liknade köra på, blända oss och bara behöva en tagning för ett fantastiskt framträdande förstår vi också varför U-Kiss fansen ogillar Kara. Det kan verka väldigt orättvist att de vinner vecka efter efter vecka när deras scennärvaro och proffsighet är långt ifrån U-Kiss. För dem kan det lätt framstå som att de bara vinner för att män trånar efter dem, de där männen som de ständigt måste agera barriär för, de där männen som får medlemmarna i Kara att se vilsna ut i blicken och ger dem ett obekvämt kroppsspråk. Usch, vi önskar verkligen att vi inte skulle behöva skriva sådant här men upplevelsen kommer leva med oss ett tag och tyvärr överskuggar det också hur otroligt duktiga U-Kiss är OCH det faktum att vi faktiskt kom in på liveinspelningen av Inkigayo också där vi fick se Brown Eyed Girls dragandes.

Låtarna är fortfarande ett nja men shit alltså för deras scennärvaro och helst sanslöst snygga kostymer. De hade precis som Kara och U-Kiss spelat in i förväg under dagen. Vad vi såg var alltså endast ett B.E.G som kom ut och mimade till sina uppträdanden men vissa vet hur man tar över en scen ändå… Vi fick alltså se hela uppträdandet i kostymerna som de här endast har i det inledande numret:

Super Junior hade spelat in tidigare under veckan och var tyvärr inte med överhuvudtaget. Även U-Kiss hade tvingats lämna tidigare på grund av en annan spelning. B.E.G, vars fans Elin hamnade vid och som för övrigt verkade vara en väldigt fin, lugn och blandad fanklubb med tjejer, kvinnor, killar och män, och det faktum att Kikwang var en av tre MCs, Johanna hamnade bland Beast fans på liveinspelningen, gjorde det värt ändå. OCH just det, vi har nu sett Jokwon irl med. Han var inte en minimänniska som vi hade trott (ni vet kort och assmal, Kikwang var liksom pinnigare än Jokwon). Helst hade vi såklart sett Jokwon sjunga men ni vet, ännu en idol check! Dessutom tramsade han och Gain, hehe.

Kara vann, som säkert flera av er vet. Det är både något sorgligt fint och samtidigt fruktansvärt obehagligt över det. Väldigt snart gör SNSD comeback. Vi vill hemskt gärna se dem live och alla deras fans som vi hittills har mött har varit väldigt trevliga. Det faktum att SNSDs Taeyeon råkade ut för en man som försökte dra henne av scenen får dock varningsklockorna att ringa lite. Om vi väljer att försöka se dem på musikprogram, eftersom de vansinnigt populära kommer det med största sannolikhet vara vansinnigt svårt, återstår att se./e och j

Annons
Detta inlägg publicerades i Comeback, Oro, Spazz och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gubbskrik, Kara och U-Kiss

 1. Ellen skriver:

  gudars vad jag är avundsjuk på er. brown eyed girls alltså. wow.

 2. Shikshin skriver:

  Wow, måste säga grattis till att ni fick se de! Önskar att jag också fick se U-KISS, KARA och inte minst Brown Eyed Girls! Är avundsjuk!
  Hoppas innerligt att ni kommer in på SNSD’s framträdande och viftar med Sveriges flagga eller ngt liknande 😀 Åh, vad jag skulle kunna ge för att se SNSD IRL.

 3. ninna83 skriver:

  Gud vad tråkigt, jag har också alltid haft en mycket fin bild av fanboys/herrar (håller med at After School har troligt söta fanboys) men detta låter så himla tråkigt.
  Får hoppas att ni får det trevligare med SNSD i framtiden!
  Är super avis, om ni får chansen gå och se Infinite under dessa veckor, gör det!! Å heja lite från mig också ^^

  • dancingonourown skriver:

   Ja, vi var faktiskt lite i chock efter att ha sett Karas fanclubb. Tror det också det var något med mängden, hade männen varit en och en hade de nog ingett ett annat intryck.

   Och Infinite. Har gått och kärat ner mig rejält i Paradise. Skrev just ett inlägg om det! /j

 4. maggre skriver:

  😦 obehagligt! Då måste det ju vara att vissa sorts människor dras till samma band. Om det är så tydliga skillnader mellan olika band. Eller så blir det att med vissa band är det ”okej” att bete sig på ett sätt. Tycker inte om Karas låtar, Mister är catchy though, men jag tycker väldigt mycket om dom som personer speciellt Gyuri och Hara. Ibland när man tittar på klipp när dom interactar men fans eller backstage och ska ta sig någonstans blir det så tydligt att de inte är så bekväma med situationen, med deras armar omlindade runt varandra som en slags mur 😦 Galna påträngande fans gör mig så illa till mods.

  • dancingonourown skriver:

   Vet inte riktigt om det handlade om att det var galna fans. Som Johanna skrev handlade det nog mycket om mängden och hur de blivit ihoptryckta tillsammans i en klump. Men, ja, det var väldigt obehagligt. Det är liksom första gången vi råkat ut för en så hotfull och märklig stämning. /e

Kommentarer är stängda.