Hård kritik mot första koreanska lesbiska dramat

Jag kollar Allkpop.com och DN.se varje morgon. Oftast är det nyheter på DN.se som får mig att få panik och vilja börja gråta. I morse var det Allkpop som fick mig att känna den paniken. ”KBS receives harsh criticisms for airing Korea’s first lesbian drama”. Jag vill gråta.

KBS har valt att sända dramat Daughters of Club Bilitis. Dramat skildrar tre lesbiska par ur tre olika generationer. Redan innan dramat sändes fick det kritik. KBS valde då att lägga dramats sändningstid vid midnatt och satte åldersgränsen 19. 7:e augusti sändes det första avsnittet. Kritiker ska enligt Allkpop ha sagt att dramat ”taken a detailed look into the lives of the LGBT [Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender] community and for accurately depicting the pain and obstacles they must overcome.”  Tittare svarade med: ”KBS needs to wake up from this illusion”, “This will negatively influence the youth”, and “This drama is a crime against humanity”.

AAAAAHHHHHHH. Jag vill skrika och gråta. A crime against humanity??? Negativt influera unga? Kommentarerna är så äckliga att jag vill kräkas. Hur menar man här? Jag blir så himla trött på kommentarer och beskrivningar som får andra sexualiteter än heterosexuell att låta som en sjukdom, som något som bör motverkas, som att det överhuvudtaget skulle vara något negativt. Det är så frustrerande.

Frågor om HBTQ-rättigheter i samband med ett intresse för k-pop och Korea är svårt. Vi återkommer ständigt till det. Det är OTROLIGT svårt att förhålla sig till. Frågor som fått mig att se rött  Sverige får mig att se bara rosa i Korea eftersom jag räknar in samhällsstrukturer MEN det irriterar mig att det blir så. Jag borde inte göra skillnad. Eller så borde jag det, vara förstående. Eller så borde jag inte. OSV. Jag reagerar alltid men i olika nivåer. Den här gången blev jag jättearg. Jättejättearg. Det är så orättvist. Även om inget är perfekt runt HBTQ-frågor och rättigheter i Sverige heller är det skillnad. Hela förra veckan gick Pride av stapeln i Stockholm. Det var seminarium och folkfest. Det var en parad som var så fin att jag stod och torkade tårarna. “This drama is a crime against humanity”. Fy fan.

Alla kommentarer i samband med dramat går inte åt samma håll. Alkpop citerade även “The acting, directing, and script were all of high quality”, and “This is a brave attempt.” Det är ju fint men ändå inte i närheten av de ord jag skulle vilja höra. Bland de internationella fansen som kommenterat låter det dock annorlunda. Folk är lika fly förbannade som jag. Med största sannolikhet vet de också att det är så här det ser ut, inte jämt men oftast. Vi vet problematiken och tankegångar. Vi vet men det blir som tydligast när det skriker oss i ansiktet. Just då blir det svårt att se någonting annat alls.

För att nämna något positivt så kan jag ändå säga så här: ÄNTLIGEN ETT KOREANSKT DRAMA MED LESBISKT TEMA, även om det bara är ett one-act drama. Drama efter drama har behandlat mäns brottande med sexualiteten då de blivit kära i någon som ser ut som kille (vilket alltid visar sig vara en tjej tillslut, wohoo för honom som egentligen är hetero osv, men ni fattar, sexualitet behandlas.) Dramer som jag ännu inte sett, som exempelvis Secret Garden, har haft manliga homosexuella karaktärer. Filmer, som exempelvis Antique Bakery har behandlat det. Lesbiska har inte varit så synliga i dramer förutom, enligt min vetskap – kan ha fel, nu och med ett kort gästspel av T-aras Jiyeon nyligen i Miss Ripley där hon spelade lesbisk. Filmer finns det kanske någon, det pratades exempelvis om en film som hette Shame för ett tag sedan men nu när jag googlar kan jag inte hitta något om den. Jag ska se Daughters of Club Bilitis. Handlingen känns väldigt spännande. Det är inte heller bara en biroll.

Men än en gång: hur ska jag hantera det här i längden? “This drama is a crime against humanity”. Jag vet att jag upprepar ett citat av en person (som lika gärna skulle kunna sitta i Sverige och vara svensk) men det var så vidrigt. HUR!? En vän sa att ett sätt att hantera det var genom att ”fortsätta intressera sig för världen, för Korea, möta människor och stå för sina åsikter utan att predika”. Jag ska försöka./e

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro, Tv-serier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hård kritik mot första koreanska lesbiska dramat

 1. Shikshin skriver:

  Jag blev precis som du extremt frustrerad när jag läste artikeln. De där kommentarerna är sannerligen vidriga. Homofober finns det många av…*suck*.
  Men vi får inte glömma att det kan ha varit vilka som helst som skrivit det där, precis som du sade. Något som kan vara av tröst är att den yngre koreanska generationen (som i de flesta i-länder) är mycket mer accepterande än den äldre. Det ser vi ju genom att homosexuella karatärer syns sakta alltmer i TV. Dessutom känner du såklart till fangirls som dagdrömmer om homo-erotiska relationen mellan bandmedlemmar (YunJae, JongKey). Det säger ju att de i alla fall inte hatar HBTQ-personer.
  allkpop är ju trots allt en nyhetssida som vill locka läsare, så de väljer ut de intressantaste kommentarerna. Men ändå…att dramat har blivit tvingat att sändas nattetid med 19-årsgräns är ju sorgligt.
  Har ett hatkärlek för KBS just nu lol

  • dancingonourown skriver:

   Ja, jag vet. Det kan verkligen ha varit vem som helst som sa det där och med största sannolikhet har Allkpop tagit de värsta. Kanske är det också därför jag reagerar så starkt, pga omöjligheten att blunda inför alla homofober som sorgligt nog finns…

   Ja, självklart finns det många som inte tänker så här och jag tror också att det rimligtvis borde bli mer och mer accepterat. Faktum är ju att det var frågor/ämnen som vi ofta inte vågade ta upp eller prata om när vi var i Korea (som Johanna skrev nyligen). Eftersom jag i mitt liv attraherats av män var det liksom inget som behövde komma upp när folk frågade om civilstånd, ex osv. Eftersom det är ett ämne som berörs i våra projekt så visste vi att det förr eller senare behövde komma upp OCH när det nyligen gjorde insåg vi att det till viss del var vi som har varit fördomsfulla och fega. Vi har nu haft några mycket bra diskussioner om ämnet med flera koreaner som är långt från homofober. Men de har också bekräftat att situationen till stor del ser ut som vi trott att den gör. Vi vet att det går men det är fortfarande svårt…

   Och ja, det här med fanfiction är ju sjukt spännande verkligen. Däremot vet jag inte i vilken utsträckning man kan ha det som måttstock. På många sätt kan det ju handla om sånt som inte anses vara på riktigt i alla fall. Svårt det här. /e

   • Shikshin skriver:

    Oj, vad skönt att höra att ni faktiskt har mött koreaner som tycker det motsatta ifrån vad som stod i den artikeln. Trots att ni var fördomsfulla och fega som du säger är det förståeligt att ni var det.
    Är för övrigt väldigt intresserad av vad ert projekt handlar om, hoppas ni gör ett inlägg om det!

    I för sig, du har rätt om det där med fanfics, det kan bara vara fantasi om något som inte anses vara riktigt. Hm….

    g

 2. thefutureisidol skriver:

  Ja, bra skrivet och nä jag vet inte hur jag ska tänka heller, du satte ord på så som mina tankar går, men det vet du ju. Hopplösa rundgångar i huvudet. Tänk om jag orkade översätta texten till engelska, då skulle jag. Bra citat för övrigt, lol
  /L

Kommentarer är stängda.