Flera vita tjejer i k-popvideor och Jaejoongs twitter

Vi har skrivit om det förut: trenden med vita tjejer i k-popvideor. Jag har svårt för den och att den blir mer och mer tydlig. Inte faktumet att det är vita med i k-popvideor, det skulle kunna vara hälsosamt att den homogena asiatiska representationen i sydkoreansk media bryts upp med typ vita, svarta och andra hudfärger. Det som stör mig är på vilka premisser de vita (vi antar jag) får vara med. I för många Big Bang videor, 2PMs senaste oväntat extrem-pinsamma Hands Up och Kim Hyun Joongs Break Down är vita tjejer sexigt lättklädda statussymboler. De åmar sig i kortkorta klänningar, dansar i kaninöron, vickar på höfterna i burar och tittar förföriskt in i kameran med drinkar i händerna.

Jag får känslan av att de är där av två orsaker: Först och främst är de en västerländsk statussymbol som jag har lite svårt att tyda. Den kan handla om ett försök att utmana och förlöjliga den dominerande västerländska kulturen (vita kvinnor i bur liksom) genom att visa hur billiga vita kvinnor är och hur de dyrkar asiatiska män. Eller så handlar det om att man helt enkelt tycker det som är västerländskt är coolt och att man vill vara en del av det. Eller antagligen ligger sanningen någonstans där mitt emellan. Klart är dock att vita sexiga kvinnor ofta används som ett sätt att komma runt problemet med att koreanskor som uppträder alltför sexigt anses vulgära. Producenterna av videorna vill ha sexighet men koreanskor skulle framstå för vulgära eller vägra typ kasta sig runt i burar därför använder man frisläppta vita kvinnor istället. Bilden av den vita kvinna i koreansk media blir därmed extremt ensidig eftersom det i princip bara är på det sättet vi verkar få synas. Därmed menar jag absolut inte att det är fel att vara vulgär eller frisläppt, det som är problematiskt är hur stora delar av samhället ser på kvinnor som tar för sig sexuellt och vad som händer när kulturer möts i den problematiken.

Varför det här ämnet kommer upp igen är för att det cirkulerar bilder från inspelningen av JYJs nya video Get Out: vita kvinnor i mindre snygga outfits framför coola bilar. Hjälp! Jag vill verkligen inte. Är rädd att de ska göra en 2PM, en mindre bra version av en redan lätt pinsam Big Bang-video. JYJ (2PM med för den delen) är värda och kan mycket bättre.

Och det där med mindre snygga vita kvinnor…eller det där kanske lät fel. Hm, med mina västerländska ögon och mycket subjektiva smak ser kvinnorna på bilderna från Get Out inte särskilt bildsköna ut. Det ser ut som om koreaner inte har lika höga krav på vita som på asiater för att de ska vara användbara i musikvideor, tv-serier och som modeller. De är mest där för att de är vita. Jag skulle inte bli särskilt chockad om jag hade blivit erbjuden något typ av sexighetsjobb i Sydkorea men i Sverige skulle jag typ ramla ihop av förvirring om det hände. Det är också här problemet blir väldigt tydligt för mig personligen eftersom jag har varit och ska resa tillbaka till Sydkorea och vara där en längre period. Jag kommer gå runt som en ung vit kvinna i ett land där media framställer unga vita kvinnor som sexiga (vulgära?) statussymboler. När jag möter både andra fans och mina idoler gör jag det som vit och hur gärna jag än vill kan jag inte komma ifrån det, jag är hela tiden fast i en roll som jag är osäker på vad den egentligen betyder i det koreanska samhället. Elin skrev en gång att hon misstänkte att vita inte riktigt sågs som verkliga människor och att det därför var mer okej för k-popstjärnor att tafsa på vita modeller än asiatiska. Jag tror att hon har en poäng där men blir väldigt förvirrad runt vad det då betyder att leva som en riktig vit människa i Sydkorea

Trots min fasa över JYJs nya video och användandet av vita tjejer hoppas jag lite för starkt att de kommer få promota på musikprogram när vi är i Seoul. (Hoppet kommer sluta i besvikelse.) Det har även hunnit hända mycket annat i DBSK/JYJ-världen under min internetfrånvaro. Mitt senaste inlägg avslutande jag med: ”Jag menar hur länge kan man undvika människor som en gång varit de viktigaste i ens liv?” Inlägget handlande om JYJ, DBSK och SM Entertainment. Så här lite mer än en vecka senare känns det som om jag lite förutspådde vad som komma skulle. Under min internetlöshet har Jaejoong varit dramatisk på twitter igen. Han har skrivit att han saknar Changmin och Yunho, tydligt, med namn så att vem han pratar om inte går att missförstå.

Mina känslor är delade: En gammal bekant oro för att Jaejoong är känslomässigt labil och inte kan kontrollera vad han skriver på twitter eller sitt intag av alkohol innan han twittrar blandas med glädje. Glädje över att få det bekräftat igen att Jaejoong saknar de två och att det är SM han ville lämna inte dem. En del haters menar såklart att han bara försöker vinna sympatier gentemot Changmin/Yunho som antagligen inte kan säga vad de faktiskt tycker för att de fortfarande jobbar för SM. Suck. Om man läser det han twittrat samtidigt blir det för mig väldigt tydligt att han var extremt sentimental-känslosam till den grad att han inte kunde kontrollera sig, antagligen om jag känner honom rätt på grund av alkohol. Jag gillar det egentligen inte: den där osmidigheten. Men det vackra faktumet kvarstår att Jaejoong är genuin i sin längan efter de människor som en gång varit de viktigaste hans liv. Always keep the faith?


/j

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Oro, Sex och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Flera vita tjejer i k-popvideor och Jaejoongs twitter

 1. Fan4Ever skriver:

  Var hittar man bilderna om JYJ’s Get out? Tack ^^

  Jag har faktiskt tänkt i samma banor som dig när det gäller det ”vita” idealet i Sydkorea. Själv vill jag just nu väldigt gärna åka till Sydkorea. Det enda jag grubblade över förut var hur min solbränna skulle tas emot eftersom det anses vara..hmm.. ja, mindre fint helt enkelt.
  Nu oroar jag mig mest för att jag ska verka som en slampa. Vilket jag inte är. Thank you very much.
  Liknelser kan ju dras vi de bilder som vi människor har om andra länder och kulturer. Sverige ses ju av många som ett land med blondiner och storlek D liksom. Lite tråkigt är det ju att Sydkorea, när det väl tar in västerlänningar, gör det på ett mindre bra sätt.
  Gnälla kan man ju alltid. Frågan är om vi kan göra något åt det?

  Och visst tycker jag att vi kan AKTF!
  På ett bra och inte kvävande sätt ofc.

  • dancingonourown skriver:

   Ja alltså jag tror inte alla koreaner ser än som en slampa, folk har ju (precis som svenskar har olika bilder av koreansk kultur) olika bilder av västerländsk kultur. Men lite beroende på var man är i Sydkorea (mindre i centrala Seoul) tittar folk på än för att man är vit. Det går liksom inte att komma ifrån (jag har försökt med typ olika typer av kläder vilket inte hjälper). Och jag funderar ofta runt vad de tänker. Antagligen tycker de mest att man ser exotisk och annorlunda ut. En sak som kan vara bra att tänka på om man ändå vill göra sitt bästa för smälta in är att de flesta koreanskor täcker sina axlar, de har t-shirt istället för linne när de går runt på stan även om det är väldigt varmt. Jag har känt mig väldigt naken när jag råkat sätta på mig ett linne. Kortkort kjol däremot är väldigt vanligt bland koreanskor så det är inte det att man täcker hela kroppen, det är mer det att det är andra regler för hur man har lite kläder på sig (om du förstår). Svår fråga det här med vithet och hur man själv kan jobba och förhålla sig till det kommer antagligen tillbaka till det.

   Och här är de bilder jag sett från ”get out”: http://www.dbsknights.net/2011/07/photos-jyj-get-out-mv-scenes-photo.html
   /j

   • dancingonourown skriver:

    För att det inte ska bli några missförstånd kom jag på att jag borde förtydliga att jag inte tycker det är fel att ta för sig sexuellt som kvinna. Det som är problematiskt är att de som gör det blir kallade slampor. Problemet ligger liksom i hela begreppet slampa: Att någon väljer att se någon som slampig. Tänker liksom att det är underförstått, men sen kom jag på att människor som inte känner mig kan ha lite svårt att läsa det mellan raderna i inlägget. 🙂 /j

Kommentarer är stängda.