Bubble Pop, Hands Up och Mona Lisa

När jag redan är igång och smågnäller på saker som inte är dåliga men inte jätteroliga heller passar jag på att kommentera två låtar/videor som egentligen redan är hyfsat gamla (eller ni vet, en vecka till några veckor) plus en ny. Första de gamla: HyunAs Bubble Pop och 2PMs Hands Up. Det både har snackats och snackas om dem båda så pass mycket att det kan te sig ganska märkligt att vi/jag inte ens nämnt dem. Framförallt med tanke på att jag verkligen gillar 2PMs musik och att ett av Hyunas tidigare solon, Change, är en all time favorite.

Antagligen är det därför som jag inte nämnt dem. Jag tycker att båda låtarna är okej. Med betoning på okej och inte mer än så. Och såklart då som vanligt med en underton av besvikelse. Jag är EXTREMT duktig på att bygga upp förväntningar om låtar och comebacker. Ibland borde jag vänta med att kommentera eftersom mina förväntningar står i vägen för att jag ska se saker i klarhet precis när de släppts. Det gäller exempelvis Pinoccchio med f(x) som jag först dissade och nu avgudar. Lite så tänkte jag nu, vänta med kommentar tills låten smält in. Tyvärr har inget hänt än med någon av låtarna.

Med HyunA handlar det mycket om gulligull/sexy-besvikelse. När gulligt ska göras till sexigt blir jag ofta illamående hur catchy än låten är. Ska det vara gulligt ska det vara gulligt fullt ut. Det ska vara knäppa kostymer, gulliga vinkdanser och ballonger. Typ som Hello med SHINee eller Aing med Orange Caramel. Jag köper liksom knästrumpor och korta kjolar om de används i vissa sammanhang (till viss del och stundtals aningen motvilligt ska tilläggas). Hade de börjat jucka och åma sig hade jag dock inte köpt det alls längre. HyunAs Bubble Pop är just den kombinationen, do not want. Hellre en 18-årig HyunA som gör pelvic trust dance i silvertrosor och svart smink till hård låt än en 19-årig solbränd HyunA som åmar sig med en färgglad lollipop i knytblus samtidigt som låten är gulligulltrallig liksom, hur motsägelsefullt det än kan låta. I Change hymlar man liksom inte med budskapet på samma sätt som i Bubble Pop.

Med Hands Up är det tvärtemot. Där är det det gulliga jag gillar bäst. Här är det dock antagligen ganska omedvetet gulligt men ändå. Låten tycker jag är nja. Med största sanolikhetest på grund av för höga förväntningar. 2PMs singlar har genomgående varit fantastiska. Hands Up är ju trallvänlig men enligt mig inte ens i närheten av tidigare hits. Och är det inte omotiverat mycket användande av västerländska tjejer i videon? Låten kommer säkert hamna i min jogginglåtlista men den kommer inte etsa sig fast i minnet som en episk fantastisk låt (som många av deras tidigare låtar har).

Det som är roligast är redan nämnda gullighet. Vi såg 2PM tramsa runt på scenen på deras comeback stage på Music Core för någon vecka sedan. De är väldigt bra på trams vilket jag gillar. När de skuttade ut i publiken och frenetiskt vevade med armarna i luften viskade en vän: ser de inte lite ut som kattungar? När tredje vän i Sverige hörde det här gjordes texten om till ”put your paws up”. OCH NU KAN JAG INTE FÅ DET UR HUVUDET. ”Put your paws up”. Gulligt. Hehe.

Tredje videon är dock väldigt ny, ny som släppt idag: MBLAQs Mona Lisa. Och nu kommer jag eventuellt göra sådana här överilat hårda kommentarer igen. Sådana som jag som nämnt gör lite för ofta direkt efter att jag hört en låt och sett videon för första gången. Och. Alltså. Låten är helt okej, kanske kommer jag med tiden gilla, kanske inte. Stylingen är stundtals sjukt snygg. Kanske är jag för hård nu, kanske är jag det automatiskt mot MBLAQ, vilket är orättvist mot vissa av medlemmarna. Men. Gör man homofobiska uttalanden, som en av dem gjort, är man på många sätt för evigt bränd i mina ögon. Jag är inte så pass korkad att jag inte är medveten om hur delar av det koreanska samhället (men absolut inte hela) och andra samhällen med det tänker om sådana här frågor. Men gör någon direkta uttalanden om det biter det sig fast i mitt huvud, försvinner inte och kan överskugga mycket annat. Så är det.

Eventuellt är jag alltså överdrivet hård nu men: Rappen på engelska. Båda rappar på engelska. Eh. Hur tänkte man här? Och där låste jag mig för vidare åsikter om låten tillsvidare. Kanske får jag äta upp mina ord om den här låten. Det återstår att se. Just nu är det alltså: okej men rappen EH.

OKEJ FÖRLÅT FÖR DETTA GNÄLL. Nästa inlägg ska vara översvallande positivt, lovar. Flikar in det här för att väga upp lite: Group SHINee’s Japanese debut single has been certified as a gold album, which is the first ever in the history of Korean male group’s debut singles (source: Jujugal). YAAY!/e

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Comeback och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Bubble Pop, Hands Up och Mona Lisa

 1. Anna skriver:

  Såg precis eatyourkimchis video om Bubble Pop och tyckte den var oerhört träffande. Gillade låten skarpt första gången jag hörde den, men kan verkligen inte smälta videon. Så fel.

 2. Lea skriver:

  Jag vet inte om jag är jätteblond nu, men jag kan inte se några homofobiska uttalanden i texten hur mycket jag än letar ens i engelska översättningen :O är det något dolt budskap som jag har missat kanske? 😉 *orolig MBLAQ fan* Haha!

  • dancingonourown skriver:

   Hej! Nej, det är inget i den här låten som jag syftar på. Jag hänvisade tillbaka på ett uttalande som en av medlemmarna gjort vid tidigare tillfälle. /e

 3. Shikshin skriver:

  Intressant inlägg, jag tycker att man ska vara kritisk, så gnälla tycker jag verkligen inte att du gör 🙂

  När jag såg MV till Bubble Pop bestämde jag mig för att inte gilla låten, för att den…ja, något med den fick mig att stå ifrån. Men efter att ha sett hennes lives, så har låten fastnat i huvudet, speciellt de sjukt beroendeframkallande ”ooooohh~” ”ah” xD

  Angående 2PM var jag besviken i början, tänkte att 2PM kunde så mycket bättre än detta. Dessutom är club musik inte min grej och all den vikt de lade på drickande ogillade jag starkt. MEN, låten fastnade i mitt huvud och nu gillar den, typiskt x) Dock känner jag mig alltid ängslig när de låtsasdricker på scen….
  En annan sak om 2PM – fans gnällde väldigt mycket på 2PM’s Take Off. De sade att den verkligen är en ”step down” från deras tidigare låtar, då koreografin är mindre intensiv osv. Men trots att Hands Up knappast har en koreografi, älskar deras fans låten. De säger att 2PM inte har sett så glad ut på väldigt länge, vilket fick mig att vilja fråga de om de har totalt glömt bort Take Off? De såg riktigt glada ut när de framträdde den låten, precis som i hands up.
  Kanske är det min avsmak för nattklubbar som härjar i min kommentar. Jag menar, Take Off visade att man kunde ha kul, utan alkoholen och nattklubbsfestandet. Men det avvisade fansen känns det som….(jag är också deras fan btw så att du inte missförstår)
  LOL jag skrev så mycket skit nu haha.

  Förresten, jag är intresserad av den homofobiska kommentaren en av MBLAQ-medlemmarna gjorde. Vem var det? Och vad sade han? (jag har ett litet minne av att Lee joon fällde någon kontroversiell kommentar….minns dock inte vad det handlade om)

  • dancingonourown skriver:

   Tack! Ja, alltså mycket av vår blogg bygger ju på kritiskt diskuterande och överanalyserande men jag kände att jag drämde upp två nästan bara negativa inlägg på rad, haha. Jag har i ärlighetens namn bara kollat två halva lives med henne. Stänger av i mitten eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska/bör reagera på det. Anna tipsade om Eat Your Kimchis beskrivining och jag håller med i att den var träffande. Låten är väldigt addicitive men så for man ser videon och dansen blir man lite perplext.

   Va?! Låtsasdricker de på scenen? Har uppenbarligen sett alldeles för lite av deras lives med. Det var ju faktiskt väldigt onödigt. Allt det här med ”coola killar som raggar på brudar på klubb”-känns ju aningen tröttsamt. Men låten är ju inte dålig. Bara inte lika bra som annat. Jag saknar dock zombie-2PM 😦 Oj, hade helt missat Take Off-kritiken även om jag måste erkänna att jag, hm, inte var överförtjust i den heller. Tänker att fansen kanske är mer nådiga när låten är på koreanska? Att de känns som om de är mer ”hemma” då eller liknande?
   Du skrev inte alls mycket skit! Vi gillar långa och diskuterande kommentarer!

   Hos MBLAQ syftade jag på G.O och uttalanden som han gjort om Super Juniors Kim Heechul. Han har sagt att han undvek honom på grund av att han trodde att han gillade killar. Jag är väldigt känslig när det gäller frågor som det här och det värsta med det hela var nog att det berättades som ett skämt. Typ som: ”jag sa att jag var upptagen när Heechul ringde eftersom jag trodde att han gillade killar”, där undertonerna är att G.O trodde att Heechul stötte på honom och därför var det bara naturligt att han undvek honom och sedan är det meningen att man ska skratta.
   Angående Lee Joon kom jag också ihåg kontroversiella uttalanden men jag vet inte om det är sant eller inte. Framförallt kommer jag ihåg det som att det kan ha varit tolkningsbara uttalanden. /e

   • Shikshin skriver:

    Ja precis, HyunAs video var inte precis det man tänkte sig. Men det säljer bättre. Youtube-visningarna säger ju en del och hon är redan uppe på 8M, snart mer än deras mest sedda låt, I My Me Mine O.O

    Hm, att fansen reagerade med en liten avundsjuka gentemot japanerna har jag aldrig tänkt på, men det låter inte som en dum gissning, tror faktiskt att det är sant!
    Jag skrev bara det som föll ur mig, så jag var rädd att allt skulle vara nonsens haha^_^

    Aha, det uttalandet! Sökte på AKP och hittade den artikeln….
    Tycker att det var väldigt dumt av honom att han trodde att Heechul stötte på honom, bara för att han ringde. Och värst – undvek honom.
    Det är sådant här som får mig att inte vilja komma ut – bara för jag är homo, betyder det absolut inte att jag är en sexgalning som dregglar över varenda kille på gatan och vill bli ihop med varenda en. Helt sanslöst irriterande att folk verkar tro det…..
    Men trots det lägger jag ingen skuld på G.O…visst, han gör ju inte rätt, men det är så samhället har byggt upp honom.

   • dancingonourown skriver:

    Ja, som Johanna sa. Det är väldigt insiktsfullt av dig att tänka att det är samhället som har byggt upp honom. Jag försöker att tänka så också, trots ilska, ibland men lika ofta tänker jag att om det någonsin ska bli förändring i samhället måste man säga ifrån och ifrågasätta ibland också. Att gilla k-pop och samtidigt brinna för en rad av samhälleliga frågor, som feminism och HBTQ, är ofta en balansgång mellan lycka och rädsla/ilska. Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig ibland.

    Jag önskar också ett samhälle där man inte skulle behöva komma ut. Ett samhälle där det är norm att bli kär i vem man vill, där det inte görs skillnad eller värderas annorlunda på något sätt. Framförallt vill jag ha ett samhälle där man inte ska behöva undertrycka delar av sig själv i rädsla för vad andra ska tycka och tänka. Jag inser också att vägen dit är lång såväl i Sverige som i Korea. Antagligen är det därför G.Os uttalanden och stora delar av samhällets sätt att inte reagera på dem gör mig så arg och ledsen./e

   • dancingonourown skriver:

    G.O. Det är verkligen väldigt insiktsfullt av dig att tänka att det är samhället som gjort att han sa som han sa. Jag vet att det är så men jobbar ständigt med att tänka det och inte bli arg och aggressiv mot människor med förutfattade meningar om alla icke heterosexuella. Jag kan lätt bli arg, ledsen, besviken och ta åt mig personligt när folk är homofoba fast folk såklart är homofoba för att samhället lärt dem det och de kanske mest är rädda och nervösa. De bästa sättet om någon slänger ur sig något homofobt, enligt min erfarenhet, är att bemöta det med typ snälla, raka och personliga argument. Men det är inte alltid så lätt.

    När vi var i Sydkorea lät jag till exempel alla sydkoreaner som vi lärde känna tro att jag var hetero för att det var enklast att inte ta diskussionen och jag inte ville veta vad de skulle tycka om mig om de fick veta att jag attraheras av både tjejer och killar. Det gäller även dem jag lärde känna bra och pratade om andra djupa och personliga ämnen med. Kanske lite sorgligt att jag hade så förutfattade meningar om det Sydkoreanska samhället att jag inte trodde att folk skulle förstå. Men det är ju också något med det där begreppet att ”komma ut” jag menar även om jag inte säger att jag är hetero antar folk i många sammanhang att jag är det om jag inte tydligt säger att jag är något annat. Jag gillar inte att man ska behöva ”komma ut” för att det är hemskt att hetero är normen och jag tror inte att sexualitet är så fyrkantig utan mer flytande. Jag gillar inte att säga att jag är eller har en specifik sexualitet. En del kvinnor attraherar mig och en del män, helt enkelt. Oh, nu babblar jag. Men det är ett så intressant ämne och din kommentar om att inte ”komma ut” fick mig att reflektera runt mig själv och mitt förhållningsätt till det. Det kanske har lite med GO att göra alla fall, hahaha… /j

Kommentarer är stängda.