Hongdae

I dag har det regnat hela dagen. Jag sitter på ett fik i Hongdae och skriver medan det skymmer ute. Fiket ligger som många andra fik här på andra våningen. Genom ett fönster ser jag hur folk passerar med stora paraplyer. Det känns lite som om jag befinner mig i ett k-drama. Jag spelar krämiga koreanska ballader i mina hörlurar för att förstärka känslan. Bredvid mig sitter ett vackert koreanskt par och pluggar. Hon är smal och välklädd i sjukt höga klackskor och han ser lite ut som en ung Siwon från Super Junior. De småpratar och tittar förälskat på varandra. Om paret skulle vara med i ett typiskt k-drama skulle det här vara scenen där de var som lyckligast. (Eller ska man vara krass, med tanke på hur piffigt världsvan hon ser ut antagligen återblickar från när huvudrollsinnehavaren var tillsammans med bitchen innan han träffade sin rena äkta kärlek: den mindre piffiga och mindre världsvana hjältinnan.)

Innan vi åkte till Seoul funderade jag ofta runt vad jag skulle tycka om Hongdae. Jag kunde liksom bara tänka på serien Mary stayed out all night, som utspelas här, när jag försökte se stadsdelen framför mig. Jag tänker fortfarande mycket på den men långt ifrån bara för Hongdae är så mycket mer. I serien är det mycket fulla ungdomar, människor med konstnärliga ambitioner och ”alternativa” musiker som spelar på gatorna. Och allt det finns här men betydligt mindre klychigt och typiskt än jag befarat. Kanske är jag förblindad av att det är Sydkorea och skulle i ett annat sammanhang tänkt att blä vad typiskt konstnärsklyshigt område. (Eller kanske inte med tanke på hur fånigt svag jag är för vissa klyschiga platser typ italienska byar vid havet och East Village i NYC.)

Nu kan jag i vilket fall gå runt i evigheter på gatorna i Hongdae med stora ögon och glo. Jag gillar helt enkelt Hongdae starkt. Gatorna är fulla av människor mellan 15 och 35 år, en mångfald av olika typer av byggnader med butiker och matställen i flera våningar, billiga sceondhand affärer, typiska koreanska matställen där folk äter kött och dricker soju, olika typer av fik, små barer och k-pop som strömmar ut från butiker. Vad mer kan man önska sig liksom? (Eehum ehhheee en androgyn idol som dyker upp som i ett k-drama kanske eventuellt…)

I övrigt har jag börjat titta på Mary stayed out all night igen med Elin som inte sett den innan. Att se om dramat är surrealistiskt delux. När jag såg den första gången utspelade den sig i en drömvärld, ett land där jag aldrig varit irl. Nu känner jag igen stora delar av miljöerna från mitt dagliga liv. När de går runt på gatorna i serien vet jag ofta var de går och hur det ser ut där på riktigt. Det är som om jag ser en ny serie med nya miljöer. Märkligt på ett bra sett tror jag.

Andra för mig smått märkliga men bra saker i Hongdae under de senaste veckorna:

Ett spexigt men för oss okänt kändisgäng, folk vände sig om, stannade fotograferade och betedde sig allmänt starstrucked över dem. Vi satt på ett fik, fotograferade och undrade vilka de var. Någon som vet?

Blomstergratulationer utanför en matkedja som säljer kycklingrätter.

En av alla The Face Shops butiker som just nu är helt täckta av bilder på Kim Hyun Joong.

/j

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hongdae

 1. Julyssa skriver:

  Jag tycker ni ska börja videoblogga lite! Som med Simon och Martina, de är ju världskända nu för det! Kanske kan leda er tjejer till något! (Martina fick träffa 2PM flera gånger tack vare sin videoblogg).

  • dancingonourown skriver:

   Haha! Ja, alltså vi har ju börjat som smått med det (med ett kort ganska intetsägande klipp dock). Men vi ska försöka få upp ett till snart!/e

 2. Anna skriver:

  Så glad att Hongdae funkar även för er! Utan tvekan mitt mesta favoritområde i någon stad. Vill vara där så fruktansvärt mycket. Och Yellow Submarine ❤

  • dancingonourown skriver:

   Ja, jag trivs också jättebra! Både med området och hostelet. Vi ska flytta härifrån imorgon, har fått tag en lägenhet där vi får varsitt rum. Kändes som om det var bra med tanke på att det är rätt lång tid kvar här men det känns lite sorgligt att lämna Yellow Submarine faktiskt…
   Och, oh! Mycket bra med identifikationen också! Blir tydligt ibland att vi är rätt insnöade på mindre delar av populärkulturen och inte hela, haha. /e

 3. Anna skriver:

  Kändisgänget var för mig obekant, men min kära sambo identifierade dem som komiker från 웃찾사. Precis vad de heter är dock lite oklart.

Kommentarer är stängda.