Kriget i mitt hjärta

Det nya året börjar i kaos. De fem mest kommenterade artiklarna på allkpop handlar om Jaejoong, Yunho, Junsu, Yoochun och Changmin. De har världens största fanklubb. Cassiopea står med i Guinness rekordbok. De brukar kallas för Dong Bang Shin Ki, Tohoshinki eller Tong Vfang Xien Qi beroende på vilket land fansen kommer från. Nu är det osäkert om folk refererar till alla fem eller bara till Changmin och Yunho när de använder något utav namnen.

För Changmin och Yunho har just debuterat som en duo under namnen som brukade vara allas. Deras nya singel är väldigt bra, videon är briljant, i dag och i går har de uppträtt live och lyckats övertyga om att de verkligen står sig som en duo. Ändå är det svårt att bara glädja sig, för på andra sidan står tre personer som knappt får synas på tv. Jaejoong, Yoochun och Junsu, JYJ, ignoreras av alla kanaler utom KBS som gjort några undantag i den järnvägg som resten av den sydkoreanska nöjesvärlden utgör.

Sydkorea är ett land där de största bolagen bestämmer vad tv-publiken ska få se. SM som skapade DBSK är det största skivbolaget, deras makt är enorm. Stämmer man SM för slavkontrakt, som JYJ gjort, stänger sig nästan hela k-popindustrin även om man är tre brutalt duktiga världsstjärnor. JYJ var beredda att aldrig mer uppträda på en stor scen. Nu har de ändå hittat en väg genom delade management företag och skivbolag. Fast de inte får uppträda på tv eller spelas i radio ligger deras nya skiva, med självskriver material, etta på listan över Sydkoreas mest förbeställda skivor, tvåa ligger Changmin och Yunhos. Sydkorea är också ett land där fangirls/fanboys makt och kärlek är enorm.

Faktumet borde vara lycka, ett bevis på de fems storhet, att de klarar sig på varsitt håll. Men artiklarna på allkpop handlar mest om konflikter och subtila ordkrig mellan de fem och diverse andra personer med åsikter. Kommentarerna handlar om vem som har rätt och vem som har fel, vilken av de två grupperna som bör bojkottas och så vidare in alla oändlig. Diskussionen fortsätter, eller börjar, i världens största fandom.

Allting har så många invecklade delar i sig att en snabb sammanfattning är svår. En sak var dock fram till för några dagar sedan säkert. Av de tre som lämnat var Junsu den som agerade mest balanserat. Han svarade smart och okontroversiellt på frågor om splittringen. Han twittrade inte några onödigheter, höll tillbaka sina tårar och verkade vara den klippa som de andra två lutade sig mot. Nu är den illusionen borta, Junsu twittrade ett långt känslomässigt inlägg, som hur man än ser det måste vara riktat till Yunho.

Until now, I kept believing that it wasn’t true, I believed that (it) was the enemy of all five of us, but I guess it wasn’t really the enemy of all. To see that (they) expressed their gratitude to something I thought was both our enemies.. I guess a lot of things happened in the time we weren’t together. This is so tiring. I keep wanting to think, hear, and see only good things, but it’s very hard to do that today. Even though we’ve been apart, you know that wasn’t right, hyung. We thought the same. Why are you being like this.

Efter inlägget har en mängd av SMs artister gått ut och försvarat Yunho och attackerat Junsu. Det råder subtilt krig. Ingen av artisterna säger Junsus namn utan skriver att de är arga på ”honom” på olika internetforum. Junsus twitterinlägg sägs vara en reaktion på hur Yunho tackar SM och skriver om en nystart för DBSK på nya skivan. JYJ har i intervjuer tidigare sagt att de inte är arga på Yunho och Changmin, utan tvärtom drömmer om att jobba med dem igen. Det ända JYJ har sagt sig vara ledsna över är att de valt att kalla sig DBSK och sättet SM behandlat dem alla. Jag vet inte jag. Jag vill inte välja sida. Jag tror att Yunho och Changmin gör sitt bästa i situationen, de måste liksom handskas med SM hela tiden. Jag tycker inte om att Junsu twittar om Yunho, men jag förstår honom han är också mänsklig.

Att så många artister uttryckt sig så elakt om Junsu tror jag är en strategi från SMs sida för att uppmärksamma och hämnas på JYJ. SM hatar så klart att JYJ har flest förbeställda skivor. Junsu råkades göra ett litet mänskligt misstag, att vara för personlig på sin twitter, Jaejoong och Yoochun har gjort det flera gånger men inget har blåsts upp så här. Det här kom precis i rätt tidpunkt för SM.

Ska man vara krass kan det också vara så att Junsu har skrivit som han skrev av taktiska skäl. Han kanske vill att fler fans bojkottar Changmin och Yunhos skiva. (Många fans har bestämt sig för att göra det.) Han kanske är så arg på SM att han till alla pris vill hämnas och få fansen på JYJs sida. Just nu verkar han både vinna och förlora på meddelandet. Ett redan splittrat Cassiopeia splittras ytterligare, fans väljer sida.

Jag försöker hålla ihop mitt hjärta så att det inte drar iväg för mycket åt JYJs håll. Det räcker med att kolla på några klipp med Changmin, för även om Jaejoong är min idolkärlek gråter jag av lycka över Changmin live. Det fungerar också att tänka på hur hemskt dåligt de som stannat hos SM måste mått eller att titta på klipp där de uppträder tillsammans som fem, innan allt drama:

Always keep the faith. /j

Annons
Detta inlägg publicerades i Comeback, Oro och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kriget i mitt hjärta

 1. PoeticGoofy skriver:

  Ja, det är mycket som händer just nu. Det känns som att HoMins nydebut har skapat en explosion av känslor hos alla 5 i TVXQ, artisterna i SM och fansen.

  Att Junsu twittrade om sina känslor tycker jag inte är så konstigt och jag säger varken att det var bra eller dåligt. Problemet var bara att just i denna tidpunkt så skapade det en våg av åsikter från andra artister i SM. Jag tycker det är intressant hur SM mer och mer börjar likna en sekt för mig. Man talar om ”familjen” och artisterna som kritiserar Junsu verkar som att de försöker skydda SM från allt ont och istället vända det som att JYJ är förrädare mot SM. Det talas om ”har du ingen tacksamhet mot SM som gjorde er stora?”. Och Sungmin skrev ”förr i tiden var allt vi drömde om var att stå på scen, vart har de dagarna tagit vägen?”.

  Jag kan inte tala för JYJ, eller artisterna i SM. Men jag känner det som att JYJ lämnade SM av en anledning, och denna anledning tror jag har att göra med att de började förstå att SMs fasad var inte lika vacker som de först trodde. Jag tror att resten av artisterna i SM inte låtsas om det av olika skäl (pengar, idollivet, familjekänsla).

  Just detta gör mig rädd, för jag tror att SMs artister är medvetna om att SM inte är genomgod, men man låtsas inte om detta eftersom man inte vill föråda ”familjen”. Detta får mina tankar till någon slags destruktiv sekt… där medlemmarna är hjärntvättade för att inte kunna säga emot ”familjen”. Detta är något som jag fick en känsla av när jag läste en preview till JYJs Music Essay.

  (family refererar tydligen till SM)

  ”Junsu also refers to SM as family in their music essay. He expresses:

  In doubt that our actions may hurt our families, we were careful, and obeyed everything they told us to do. But one day we learned too many secrets. Being kids, we didn’t know what to do, we were confused at the truth and could not contain our anger. The kind of of family we thought our family was wasn’t. Our hearts are bruised and our souls are sick.”

  http://www.hellokpop.com/2011/01/07/jyj-to-confess-about-sms-confinement-thats-not-confinement/

  Jag undrar vad Junsu menar med ”too many secrets”. Det får mig att fundera vad som egentligen döljer sig bakom SMs fasad. Vad händer egentligen inom ”familjen”?

  Nej, jag får se vad som händer härnäst… men jag vet bara att jag försöker ha en distans till allt som händer. Jag är ett TVXQ fan, så jag supportar alla. Jag vill inte dras in i det fankrig som håller på. Många av TVXQs fansites har ändrats till endast JYJs fansites…

  • dancingonourown skriver:

   Ja, alltså kaoset bland fansen börjar verkligen bli slitsamt. Det gäller att inte ta åt sig för mycket av det, men ändå inte tappa bort sina idoler. En balansgång.

   Sekt är en bra liknelse för SM. En annan sak jag tänker på när jag läser beskrivningen är maffia. Man refererar till dem som familjen, får beskydd men är samtidigt totalt oförmögen att lämna dem för då blir man en förrädare och ska straffas. Man är rädd, beroende och tacksam. Beskrivningen av att ju närmare toppen ju fler obehagliga saker får man reda på, stämmer också in på maffia (precis som sekt). Sen är ju SM kända för att inte sky några medel för att få som de vill. Maffia?

   Och Sungmins beskrivning är läskig, den förnekar ju inte att de blir illa behandlade utan säger snarare att det ska man stå ut med det för att få stå på scenen. För att stå på scenen är det viktigaste. Siwon skrev något liknande för ett tag sedan om att göra allt för att uppträda och att pratet om slavkontrakt var fånigt (innan Junsu-skandalen). Ja. Suck. Kära SM. Changmin/Yunhos video har de alla fall gjort bra. Hö.

   Och texten till låten, jag vet inte, det kan väl vara fint att de två också får uttrycka känslor även om det är ilska. De måste ju varit arga och ledsna över hur allt blivit, även om de inte får säga det rakt ut i intervjuer. Det är liksom inte bara JYJ som känner saker runt konflikten./j

 2. Maousama skriver:

  nyan i want them to be TVXQ not TQ!!!! nyan i don’t know who i like the most…. (JYJ)…. but but U-know and max!!!…. but still i think i wish for more JYJ can’t wait for the next album 우리 이야기 ”Our Story”…. but i will still follow TQ ^^. but i don’t know what to expect form TQ then they have songs like Honey Funny Bunny ^^’. and hey i think that all of the new TQ’s songs sounds like old TVXQ songs…. but there is something missing….. TQ may have the best dancers but JYJ have the best vocalists (i think)

  • dancingonourown skriver:

   I think it’s important to see JYJ as JYJ, (and TQ) Changmin/Yunho as Changmin/Yunho. No one of the two groups will ever sound as they did together. If one keeps expecting that one is bound to be disappointed. I try to think about JYJ and HoMin as two new groups with new potentials, with different charms from TVXQ. (And I do not agree about HoMins voices, I really missed Changmins voice and Yunhos too. Honey Funny Bunny although is not my favorite song. Ke ke ke…) /j

 3. Ellen skriver:

  Blir helt gråtfärdig av att se detta klipp.
  Kan nt fatta hur allt blivit så här, de som verkade vara en stor och gemensam familj som älskade att jobba tillsammans.

  Det kan nt vara lätt för någon av grupperna. JYJ som känner sig ner tryckta av alla som bojkottar dem, de får inte vara i tv, göra de som de älskar.

  Y&C som har SM som pushar dem på att vara arga på de andra.

  Jag blir så arg på hur människan påverkar varandra. Hade inte dem i SM hatar o varit så arga på JYJ (eller tvärt om) så hade inte Y&C varit det oxå. Tror nog att riktiga DBSK medlemmarna vill o känner att allt har blivit förmycket, och de vill gå tillbaka som det var, och be om ursäkt.
  SÅ hade inte SM eller JYJ’s fans tagit över allt hade det varit som vanligt inom kortast framtid!

Kommentarer är stängda.