Bästa paret på KBS Drama Award?

 (VARNING. Inlägget kan vara en spoiler om du tänkt se Scandal)

Mitt favoritpar från dramat Scandal, spelade av Song Joong Ki och Yoo Ah In, har blivit nominerade i kategorin ”bästa par” på KBS Drama Award. Det som är speciellt med det är att produktionen och de två skådespelarna hävdar att de spelar nära vänner i dramat och inte bögar. Den vackra tårfyllda scenen mellan de båda, där Soong Joong Ki förklarar sina känslor ska inte handla om att han är kär utan om den djupa vänskapen mellan de två. Ehhhh… Att Soong Joong Kis karaktär i en scen säger sig ha varit dragen till Yoo Ah Ins karaktär men försöker dämpa sina känslor med kvinnor, alkohol, kläder och porr vet jag inte hur produktionen förklarar?

De andra nominerade i kategorin ”bästa par” är som vanligt heterosexuella. Enligt Allkpop är det röstning som gäller, de drar slutsatsen att det skulle betyda mycket för queera i Sydkorea om de båda vann. Ja. Jag vet inte jag. Det är intressant att ett par som så tydligt är skapade för att tillföredställa dramats stora kvinnliga publik och dess längtan efter homoerotik skulle vara det första queera paret att vinna ett sådant pris. För mig som tittare (utan slashglasögon på) handlar det om en karaktär som är olyckligt kär i en annan i en historisk kontext där det inte är okej att vara bög (med slashglasögon läser jag att känslorna är besvarade, där har de sex i smyg). Produktionen har rätt när de säger att de är vänner, men att den ena vännen inte skulle vara olyckligt kär i den andra är verkligen ett förnekande.

Dramat har skapats i ett nutida Sydkorea där det fortfarande anses så problematiskt med homosexualitet att skådespelaren som spelar bög inte säger att han spelar bög utan sättet man väljer att att prata om det är via de kvinnor som drömmer om att karaktären skulle vara bög. Vi ska ha hittat på historien i våra huvuden.

En del forskare menar att många japanska och sydkoreanska kvinnor fantiserar om sex mellan män för att det är så tabubelagt med kvinnor i sexuella situationer att det enda sättet för dem att kunna njuta av sex är att ta bort kvinnan och låta allting ske i fantasin. Så enkelt och sorgligt tror jag inte förklaringen till den stora mängden Boys Love i Sydkorea är (slash finns på många ställen i världen och författare jag läser skriver ofta både tjej/tjej och kille/kille) men att tesen är populär säger något om det sydkoreanska samhället.

Jag avslutade nyss den mycket deprimerande boken Under Construction som handlar om genus i Sydkorea. I den kunde man till exempel läsa att enligt en undersökning från mitten av 90-talet ansåg cirka 55% av Sydkoreas gifta kvinnor att det var en kvinnas plikt att ha sex med sin make, därför hade man sex. I samma bok diskuterade också en av författarna hur sydkoreanska kvinnor utvecklats till moderna och mindre konservativa än männen genom sin gemenskap samt sitt starka intresse för tv-serier och kultur. Det har gjort att kvinnor och män i Sydkoera fått svårare och svårare att förstå varandra. Det skulle också kunna vara en del av förklaringen till den konstiga situationen där Song Joong Ki och Yoo Ah In kan bli framröstade som årets bästa kärlekspar utan att själva mena att de spelat ett kärlekspar.

Tillbaka till Allkpops påstående om att det skulle betyda mycket för queera om de vann priset som ”bäst par”. Ja. Kvinnor och bögars sexuella frigörelse hör ihop. Även om jag inte kan låta bli att känna mig något ambivalent till det hela. Tänk om man skulle påstå att det skulle betyda mycket för flators rättigheter att män fantiserar om att kvinnor har sex med varandra? Hm. Homoexotism? I det här fallet handlar det dock om två förtrycka grupper, bögar och kvinnor, med ett gemensamt intresse för ett samhälle där det är okej att objektifiera män. Och man kan ropa. UPP TILL KAMP! Sedan är det så klart inte bara kvinnor som slashar män i Sydkorea, även om de är dem det pratas mest om. Ett eventuellt pris som ”bästa par” skulle också kunna leda till att flera erkänner Song Joong Kis karaktärs faktiska romantiska intresse, vilket skulle leda till en tydlig bögförebild istället för en fantasi bögförebild för queera.  

Jag önskar att jag visste hur jag gör för att rösta på Song Joong Ki och Yoo Ah In. Någon som vet? /j 

Annons
Detta inlägg publicerades i Sex, Tv-serier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bästa paret på KBS Drama Award?

  1. Pingback: Why is it always ladies first for Korean guys? | Dancing On Our Own

Kommentarer är stängda.