Västerländska kvinnor drar av Jaejoong kläderna

JYJ har hållt sin första konsert i Seoul. Jag har lagat silltårta i Västerås till min släkt och svarat på frågor om Sydkorea och krig. När mina morföräldrar lämnade huset skyndade jag mig till min dator för att titta om det kommit några bilder eller klipp från konserten. Det första klippet jag hittade var ett där en nyfriserad Jaejoong strippas av västerländska dansare (medan han verkar ha problem med medhöret eller ljudet på annat sätt.)

Det visade sig att JYJs spektakulära show hade lidit av teknikstrul och ändringar på grund av hagelskurar.

Det är inte ofta det förkommer annat än asiater i sydkoreansk populärkultur och därför blir det märkligt varje gång en vit eller svart person dyker upp i en video eller serie. Jag börjar läsa in meningar och tankar om vad hudfärg signalerar i Sydkorea. Vi har skrivit och funderar mycket runt våran vithet i förhållande till våra idolers gulhet. Det känns som om man ofta väljer att använda vita kvinnor i sammanhang där asiatiska kvinnor skulle framstå som för lättfotade eller rent av horiga. Vita kvinnor ses som mer sexuella och frisläppta, därför kan de posera nakna eller hångla med alla medlemmarna i ett pojkband utan att de blir skandal. Av någon anledning känns dock de här västerländska dansarna i Seoul inte så besvärande. Mycket för att det är samma dansare som JYJ hade under sin USA turné. Sen är det något i JYJ och Jaejoongs uppförande som gör att jag funderar mindre runt vad vit, svart och gul betyder i sammanhanget. Det känns inte som om Jaejoong poserar med vita för att de är vita utan de känns som produktionen har valt att jobba med några duktiga internationella dansare. Sen är det inte bara vita dansare utan även svarta och asiater och inte bara tjejer utan även killar med olika hudfärg. Äh. Det enda jag vet är att det för mig känns ganska naturligt att västerländska kvinnor drar av Jaeoongs kavaj och slips. Ja så är det. Hm… Men jag är besviken på att tekniken strular. Jag har verkligen önskat att de skulle briljera i Seoul utan SM. Men i morgon ska de också uppträda (eller i dag i Sydkorea.) De skriver själva på twitter att de är besvikna och hoppas att nästa konsert blir bättre. /j

Annons
Detta inlägg publicerades i Spazz och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Västerländska kvinnor drar av Jaejoong kläderna

 1. Anna skriver:

  Jag tror du har alldeles rätt om det där med att använda västerländska kvinnor för sånt som skulle var för sexigt för koreaner, även om det tydligen är på väg att ändras en aning. The Grand Narrative har mycket bra på ämnet: http://thegrandnarrative.com/category/korean-advertisements/sex-in-advertising/

  • dancingonourown skriver:

   Tack. Sjukt intressant artikel.

   Jag som tog bort och la dit stycket om sexualiseringen av vita i blogginlägget för att jag var osäker på hur jag skulle lägga fram ämnet utan att det blev fel. Är liksom svårt att veta vad det betyder. Om vita kvinnor blir utnyttjade och objektifierade i Sydkorea eller om asiatiska kvinnor är mer förtryckta och vita kvinnor egentligen är friare med högre status. (Antagligen ligger sanningen någonstans där emellan.) /j

 2. Ayla skriver:

  Oj sorry tänkte göra en tramsigare kommentar till själva videon. Vad fan är det för koreografi?????? Hur tänkte de? Så jädrans B, förstör stämningen helt. J är så fin och så ska tjejerna hålla på och förstöra, känns ju dock som att sista tjejen fungerar bäst. Här ser man mer: http://www.youtube.com/watch?v=0PUYbRlek6U&feature=related
  Men som kommentarerna säger inser man även hur smal han är, blir dock glad av att dansarna inte är så smala och heller inte så unga. Även kul kommentar om Beyonce.

  Påminner även om en annan lite blyg och osäker person (fick klippet av Johanna för ett tag sen) som jag också gillar mycket: http://www.youtube.com/watch?v=LXPpTXlUZMw
  Till skillnad från det här klippet känns det ju dock som att Jaejoong inte riktigt kan hantera det för att det inte passar med det han sjunger. Hm, märkligt val.

  • dancingonourown skriver:

   He he he he…jo alltså temat på låten är ju inte riktigt flirta runt med olika tjejer. Dessutom har han ju skrivit låten själv (men fått hjälp med den engelska texten) så han kanske har en klar idé om vad den handlar om (eller så vet han inte riktigt vad han sjunger.) Jag tycker också det ser mer ut som om tjejerna är lite ivägen när han ska försöka koncentrera sig på att sjunga känslosamt än att han blir Hyun Joong-generad.

   Och att dansarna är äldre och inte modeller kanske är det som gör att det inte känns som ”sexiga vita kvinnor”, utan mer dansare helt enkelt och därmed inte så konstigt för mig. Även om jag håller med om att de är ett konstigt val för låten. Den skulle må bra av att bara ta bort dansarna. Men nummret har fått en del positiv uppmärksamhet tror jag. Och fansen skriker av lycka (eller rädsla), he. /j

Kommentarer är stängda.