SKANDAL i Sydkorea = PK här

Nu är de arga på en idol i Sydkorea igen. SKANDAL! Ropar de. Det är fruktansvärt! Han som ska vara en förebild! NU GÅR SKAM GÅR PÅ TORRA LAND! Muskulösa, atletiska Taecyeon från 2PM ska medvetet ha gjort dåligt från sig under sin mönstring för att slippa lindrigt undan i det militära. 

Taecyeon som är känd för att slita av sig tröjan och visa sin vältränade kropp under 2PMs akrobatiska koreografier har bara fått en 4 under sin mönstring. Att få 1-3 innebär aktiv miltärtjänstgöring. De utan allvariga synfel, hjärfel eller rörelsehinder får vanligtvis 1-3. Att få 4 innebär att man inte krälar i lera och skjuter med vapen utan spendera sin ca 2 års tjänstgöring inom den offentliga sektorn. Ingen tror att Taecyeon, som också medverkat i diverse sportiga gameshows där han sprungit fort och hoppat högt, skulle kunna prestera så dåligt som en 4 om han inte försökt lura systemet.

Vi har tidigare skrivit om popidoler och miltärtjänst . Folket är inte nådiga, militärtjänst är alla sydkoreanska mäns plikt. För mig är det här mycket främmande. Ingen av mina nära vänner har gjort miltärtjänst. De jag har träffat på i min ålder som gjort militärtjänst tycker att det är pinsamt. Någonting de gjorde när de var unga, dumma och mindre belästa. De flesta svenska unga män jag känner sa, för att komma undan, till psykologen under mönstringen att de inte gillade vapen eller staten eller att de var sinnessvaga. Det närmaste jag har kommit någon som haft verkliga problem med militärtjänsten är en kompis från Israel. Hon fejkade grav sinnessjukdom för att slippa göra miltärtjänst i Israel, där både kvinnor och män har obligatorisk sådan. Hon är sedan dess med på diverse listor över landsförädare och misstänkta vänsteraktivister. Hon brukar berätta om det med en nervös och stolt röst. Det hände flera gånger när vi bodde i New York att hon blev tillfrågad av andra israeler hur hon kunde vara så välutbildad och ung? Med anklagande ton undrade de om hon inte hade gjort sin militärtjänst? Hon svarade alltid lika rädd och lika arg att hon inte hade det för att hon hatade den israeliska militären. Jag tycker att hon är sjukt modig, typ alla i min umgängeskrets skulle tycka det om de hörde historien. Här där jag är är det politiskt korrekt att vägra militär. (Det kanske säger något om vilket snävt umgänge jag har men hur som helst så är det.)

Jag vill att Taecyeon ska ha maskat vid mönstringen även om han får mobben mot sig. Jag hoppas så att jag nästan börjar bli lite förälskad i honom att han inte vill använda vapen, att han inte vill stödja upprustingen mellan Nord och Sydkorea, att han förstår att de två länderna var påväg mot någonting under den solskenspolitik Sydkorea drev fram till regeringsskiftet 2008, jag hoppas att han trots sina muskler inte vill inordna sig i den hegemoniska maskuliniteten där militärtjänsten ofta är början på rollen som man och familjeförsörjare, jag hoppas att han längtar efter någonting annat mindre krigiskt, mer jämnställt och queert (typ mig.) och jag hoppas att han är lika modig som min israeliska kompis.

Jag önskar också att han bara är toppen på isberget av alla vackra idoler som maskat för att de inte gillar det militära och maskulina. Jag hör och ser på dem att de är annorlunda. De står utanför allt det där obehagliga jag läst om genus i Sydkorea och den normativa sydkoreanska mannen? Eller hur ska vi annars kunna drömma?( Jaejoong vad tycker du om militären? Egenligen? När du inte känner att du måste göra dina bolag och sydkoreanska fans tillags? Då gör du väl mina svenska pk drömmar tillags?)/j

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.