Militärtjänst och popidoler

Två års militärtjänst är i princip obligatoriskt för män i Sydkorea. Den som inte genomför sin militärplikt anses av de flesta sydkoreaner svika sitt land. Sydkoreas historia och nuvarande politiska läge (särskilt i förhållande till Nordkorea) stressar vikten av kunna försvara sitt land. Jag läste just i boken Under Construction (redaktör Kendall) att militärtjänsen blivit ett sätt för män att lära sig hegemonisk maskulinitet i Sydkorea. De som inte förstått hur ”en riktig man” beteer sig lär sig det under sina år i militären. De flesta (allafall medelklass) män fostras in i ett samhälle där deras roll anses vara att jobba dygnet runt för sitt lands fortsatta utvecklig. De spenderar nästan ingen tid alls i det privata hemmet utan efter jobbtid förväntas de umgås med sina arbetskamrater för att stärka sina arbetskontakter.

I det nationalistiska Sydkorea har militärtjänsten blivit ett sätt att verdifiera mäns värde som medborgare, ett värde som skiljer dem från kvinnor som inte gör militärtjänst. Kvinnor anses därför oftare vara en börda på samhället än män.

Ingen av våra favoritidoler har gjort militärtjänst, men de ska. För idoler som försöker snika sig undan militärtjänsten på olika sätt ses inte med blida ögon. Rain som är lika gammal som oss, 28 år, fick nyligen en påminnelse av militären att det är dags. Han försökte då till mångas förtret att skjuta på det ytterligare då hans stjärna fortfaranade är stigande runt om i världen. Det verkar trotts en hetsig debatt som han lyckades, den här gången. 

Eftersom det så länge man hunnit göra militärtjänsten innan ca 30 års ålder är valfritt när brukar idolerna vänta tills de börjar bli för gamla för att vara flickidoler. Vid cirka 28-års åldern försvinner de och är borta i två år. Sedan försöker de komma tillbaka ofta med en mer maskulin framtoning.

Jag hatar att tänka på att många av våra favoriter ska göra militärtjänst. Jag vill hellre att de lyckas snika sig undan och får opinionen mot sig. Inte för att det arbetsmässigt är särskilt stor skillnad mot nu, många jobbar redan dygnet runt, men jag vill inte att de fostras till maskulina män. Skräcken skulle vara att Jaejoong, G-dragon och Onew kom tillbaka som stela ofnissiga gubbar. Sexistiska och nationalsitiska skulle de gifta sig med någon som stannade hemma och sedan skulle de fortsätta sina dyngnet runt jobb som artister, kompositörer eller företagsledare. Men som fruktansvärt mycket tråkigare och ointressantare sådana.

Ett annat obehagligt alternativ är att någon skulle skapa skandal som Super Juniors Kang In (Se bilden intill). Efter att ha deltagit i slagsmål och polisanmälts samt kört bil krockat och smitit från platsen (för att han var full) var hans bolag SM tvungna att agera. Det blev tillfällig avstängning från bandet och miliärtjänst för att lära Kang In att bli en äkta man och sluta drulla omkring. Hela Super Junior och mängder av fans var med och vinkade av honom när han åkte. Nu kommer det rapporter om att han betänker sitt dumma handlade genom disiplin. Kang In lovar att komma från militären som en bättre medborgare. Jag tvivlar på att militären hjälper någon. /j

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Militärtjänst och popidoler

  1. Pingback: SKANDAL i Sydkorea = PK här | Dancing On Our Own

  2. Pingback: Danstips 4 | Dancing On Our Own

Kommentarer är stängda.