Sex, barnstjärnor och utarbetade idoler

Mycket med k-pop är på samma gång både fantastiskt och obehagligt. Oftast är det fantastiskt men de senaste dagarna har det nästan blivit lite för mycket obehag. Lite för mycket trötthetsklipp på SHINee och på min favoritmedlem Onew som först somnar stående under en konsert och sedan av misstag börjar gråta under en inspelning av en tramsprogram. Alla ser omotiverat chockade ut och förstår inte varför han gråter.

Han är jättetrött. Killen har rapporterats sova runt en timme ett par nätter för att hinna med att vara programledare för ett program som spelas in på nätterna, promota senaste skivan med oändliga framträdanden och konserter med svåra koreografier och solosång, delta i otaliga tramsprogram där han förväntas vara rolig, vara med på SMTowns sextimmarskonsert och förbereda sig inför de kommande i L.A och Shanghai, öva inför en ny huvudroll i en musikal med premiär om en månad och dessutom vara ledare för SHINee, dvs den som tvingas prata mest under framträdanden, den som alltid måste vara redo, den som ska stötta de andra medlemmarna. Dessutom ska han vara snygg och smal. Han är 21 år gammal.


I dag rapporterade allkpop också om sexighetstrenden bland tjejbanden som på senaste tiden eskalerat och blivit alltmer utmanande. Eftersom det hela tiden kommer nya band måste de sticka ut för att inte försvinna i mängden och sex har blivit tjejernas sätt. Kanske kan man i och för sig säga att sexet även gäller killarna; på senaste tiden har det varit ett extremt tjatande om chocolate abs. Men även om det vänder sig i magen av de sjuka kroppsidealen också slipper killarna kommentarer från fans och antifans om skillnaden mellan sexigt och horigt. Samma gamla könsrollsmönster som vanligt alltså. Killarna blir heta och tjejen blir slampan (även om några bland kommentatorerna under artikeln på allkpop också försöker diskutera en form av girlpower).


Kombinationen populärkultur och sex är naturligtvis inte något specifikt för k-pop (snarare tvärtom och kanske därför också varför jag reagerar starkt.) Men någonstans sitter det i åldern  och obalansen också. När tjejgruppen Brown Eyed Girls, med en medelålder på närmare trettio, vickar på höfterna höjer jag knappt på ögonbrynen. När tjejerna i SNSD växlar från gulliga färgglada jeans till svarta kroppstrumpor och särade läppar blir det besvärligare. När de sedan går tillbaka till färgglada söta förkläden och sjunger ”hey cookie” till tonerna av 80-talshiten Hey Micky medan de bakar kakor blir det ännu besvärligare. När gruppen GP Basic debuterar med en kärlekslåt blir det outhärdligt. De är inte speciellt utmanande men tjejerna i gruppen är mellan tolv och femton år gamla. Den yngsta tjejen är 147 cm lång och väger 34 kilo. Det är inte okej. Jag vet inte åt vilket håll jag ska titta.

Eller så är det inte alls konstigt. Såhär fungerar det. Joe McIntyre var elva år gammal när han debuterade med New Kids on the Block. Kändisar börjar knarka. Nöjesindustrin är en hård bransch i såväl Korea som i USA och Sverige. Det är inte alltid lika tydligt bara och det är bara ibland vi tvingas reflektera över det.

Nu ska jag lyssna på Onews The name I loved och hoppas på att han får sova snart.

/e

Annons
Detta inlägg publicerades i Oro, Sex och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.