Mamma mia, vackra baksmällor och vithet

Big Bang släppte i dag videon till japanska singeln Beautiful hangover. Precis som DBSK är Big Bang ett band från k-popscenen som lyckats bli stora i Japan. I höst gör de därför inte bara comeback i Korea på koreanska utan släpper också singlar på japanska i Japan. I går släpptes också videon till Narshas Mamma mia. Narsha är en mycket cool unni (=äldre syster/tjej till tjej) som vanligtvis är med i fantastiska übersexgruppen Brown Eyed Girls.

Singelsläppen Mamma mia och Beautiful hangover har väldigt mycket gemensamt. Låtarna var båda extremt tråkiga vid första genomlyssningarna. Sedan kom videorna och låtarna blev genast mycket roligare. Både Narsha och Big Bang är extremt coola och snygga i videorna. Och båda har västerländska modeller i videorna. Det här är mycket ovanligt. På gränsen till chockerande och väldigt svårt att förhålla sig till.

Att ägna timmar dagligen åt k-pop och fagra män betyder också att ständigt förhålla sig till exotism. Jag och Johanna är två västerländska tjejer med västerländska ögon och förhållningssätt. Dessutom har vi båda förläst oss på kultur- och feministisk teori men inte lika mycket om exotism. Vi är absolut inte blinda för vår vithet och vad det i sammanhanget kan innebära men föredrar att förklara saker ur feministisk synvinkel eftersom det är det vi vet mest om. Det är hela tiden en balansgång mellan att förlora sig helt i hur snygga och bra vi tycker alla är till att tvinga oss reflektera över att vi för tillfället nästan uteslutande bara intresserar oss för asiater och då både hur fantastiskt men också ”konstigt” vissa kulturella aspekter kan te sig. Hur vi ständigt byter ut ”konstigt”, ”knäppt” och ”lustigt” till mer pk-ord utan att egentligen hitta några bra alternativ. Hur vi stundtals blint definierar asiatiska idoler som de ultimata sexsymbolerna och dreglar över vackra bilder.

När vi publicerade våra ensamdansvideor och upptäckte att de blev mycket populära bland yngre sydkoreanska män kände vi att det blev lite mer jämvikt i vår relation till Sydkorea. Man kunde där betrakta oss och prata om oss utan att vi själva förstår vad som sägs om oss. Vi vet inte om vi anses som fördömande, spexiga eller korkade. När k-popidoler använder västerländska modeller i sina videor vet vi inte heller vad det betyder. Om det är en axelryckning eller ett statement. Om det betyder att modellerna genom sin vithet blir mindre verkliga. Kan G-Dragon kramas med en västerländsk kvinna i en säng utan att fansen blir avundsjuka? Hon är ju inte på riktigt? Används de för att förstärka sexigheten, den västerländska kvinnan som mer lättfotad? Eller betyder Narshas användande av blonda män endast att ingen kan motstå henne? Att alla män vill ha henne? Jag vet inte.

Det hade med största sannolikhet varit mycket lättare att bli besatt av en svensk eller amerikansk populärkulturell företeelse. Men det hade antagligen heller inte varit lika intressant.

G-Dragon kramas:


Narsha grovhånglar:

/e

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mamma mia, vackra baksmällor och vithet

 1. jonas skriver:

  herregud vad det här är en bra blogg.

 2. Pingback: Total epic success och total epic fail 7 | Dancing On Our Own

 3. Tele skriver:

  Jag älskar er blogg! Fan vad ni är bra!

 4. Pingback: Total epic success and total epic fail 10 | Dancing On Our Own

 5. Pingback: Vithet | Dancing On Our Own

 6. Pingback: Fördelar med k-popmöten | Dancing On Our Own

 7. Pingback: Brown Eyed Girls! Åh januari! | Dancing On Our Own

Kommentarer är stängda.