Olagligt?

Efter senaste tidens skriverier om manga och barnporr har vi börjat undra lite. En svensk översättare av manga har dömts till dagsböter för innehav av barnporrteckningar.  Det är alltså olagligt att titta på teckningar av minderåriga i sexuella situationer.

Eftersom vi båda dagligen läser fanfiction där vi har varsitt favoritpar kan man inte låta bli att undra om vi begår något brott. Johanna baserade sitt senaste konstprojekt på diverse noveller om YunJae (Yunho och Jaejoong) där hon illustrerade romantiska och sexuella situationer.  Jaejoong och Yunho  är 24 år men många av novellerna utspelar sig innan debuten, så kallade pre-debut. Elin läser framförallt ur litterär synvinkel där faninteraktion är av störst intresse. Fanart kommer ofta på köpet. Många av dem som skriver, läser och tecknar är mycket unga, uppskattningsvis i  13-15årsåldern. I vilken av processen sker det potentiella brottet? I skapandet, betraktandet eller fantiserandet? När man som äldre utomstående kommer in som betraktare? Går det att förbjuda fantasier? Är det att folk blir sexuellt upphetsade av bilderna som är det olagliga? Eller att bara ha bilderna på datorn, även om detta är ur forskningssynvinkel? Kan man verkligen anta att alla betraktar bilderna ur sexuell synvinkel?


(cred till signaturen på bilden)

/j och e

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.