Kawaii och marshmallow

En av mina favoritidoler Onew (Lee Jinki) är ledare för SHINee. Jag är inte kär i honom. Jag är inte kär i någon koreansk idol alls (eller okej, kanske en, högst två, återkommer till det). Antagligen hade jag också varit mer kär i Onew om han varit äldre. Visserligen är han inte överdrivet ung (fyller 21 i år) men han har fram till nyligen (det nya Lucifer-konceptet) sett väldigt väldigt mycket yngre ut. Framförallt verkar SM ha tilldelat honom rollen som totalt omedveten. Efter upptäckten att han är lite småklumpig och fansen positiva reaktioner på det verkar de på SM ha sagt åt honom att ramla oftare, slå huvudet i dörren, tappa saker och sedan se generad ut. Söt, snäll och mjuk men inte helt perfekt, KAWAII.

Efter att SHINee debuterade för lite mer än två år sedan valde SM att köra stenhårt på ett mycket oskyldigt koncept. Alla killarna i bandet hävdade bestämt att de aldrig dejtat, haft flickvänner eller ens kysst någon. En tv-serie byggd på bandets debut singel Noona Nemou Yeppo (Äldre tjej, du är så vacker) sändes där de fem killarna fumligt fick dejta äldre tjejer. Det var mycket rosiga kinder och förlägna skratt. Vid singeln Ring ding dong började SM stajla killarna lite hårdare och coolare. Vid Lucifer-releasen ser de till och med nästan ut att vara sin ålder. Dock som tur är inget sexigt koncept än, SM är smarta, de transfomerar dem långsamt. Smart eftersom de faktiskt inte kan framstå som alltför unga långt in i tjugoårsåldern, samtidigt som de inte får skrämma fansen som är vana vid deras generade skratt och stora vidgade ögon. Och hur pass mogna de än ska komma till att framstå tror jag inte att de kommer  släppa på Onews trademark, den klumpiga och lite pinsamma.

De andra i bandet har döpt hans sätt att vara till ”Onew sangtae” (Onew condition). Det innefattar inte bara att dratta på ändan utan är också konstiga blickar, danser och utspel. Det är små knäppa uttalanden, ljud och dåliga skämt som ramlar ur munnen på honom i tid och otid. Egentligen är dock skämten något helt annat. Hans komiska tajming är perfekt, hans referensramar bra mycket mognare än vad man ska luras tro när han stänger fönsterluckan i huvudet på sig själv och de andra fyra killarna i SHINee fnittrar lite generat, suckar och sjunger med himlande ögonen ”Mweolhaedo Onew sangtae!” (Whatever he does, it’s the Onew condition!).

Jag är övertygad om att det är ett överdrivet spel, att SM verkligen insett vilket trademark det blivit. Någon som sett mängden av ”Onew sangtae”-videor på youtube. Visst, han är säkert lite klumpig och inte jättetaktisk i sina uttalanden men inte så klantig som de vill få mig att tro. Om vi träffades skulle han säkert vara mogen och smart, eehee. Men det kan inte hjälpas att jag, precis som tusentals andra fans, blir varm i hjärtat när han ramlar. Fnissar och önskar jag vore där så jag kan hjälpa honom upp och ge honom en kram.

/e

Annons
Detta inlägg publicerades i Spazz och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.